Чи не щодня у православному календарі вшановують тих чи інших святих, а ті, хто мають імена на їх честь – святкують день ангела. Кого рівнянам вітати з іменинами 23 листопада – читайте далі.

Сьогодні святкують день ангела Родіон, Георгій, Костянтин.

Родіон – чоловіче ім’я, що має грецькі корені. Походження імені Родіон пов’язують з грецьким словом «родеос», яке означає «рожевий». За іншою версією, це ім’я означає «житель острова Родос». Також деякі дослідники відзначають, що ім’я Родіон може бути руської формою давньогрецького імені Иродион, яке можна перевести як «героїчний», «герой».

Георгій – російське чоловіче ім’я, що має грецькі корені. Походження імені Георгій пов’язано з давньогрецьким словом «георгос», яке означає «той, хто обробляє землю». Ім’я Георгій набуло поширення в християнських країнах завдяки імені святого Георгія Побідоносця.

Походження імені Костянтин пов’язано з відомим ще з античних часів особистим ім’ям Constantinus. Це ім’я набуло поширення в ранньохристиянські часи завдяки римського імператора Костянтина І Великого, який заснував місто Константинополь – нову столицю Римської імперії. На Русі ім’я Костянтин з’явилося в 12-14 століттях після прийняття християнства. Їм називали хлопчиків у княжих родинах аж до 15 століття. До 18 століття ім’я Костянтин стало рідкісним, поки Катерина ІІ не назвала свого онука, в надії, що він займе трон візантійських імператорів.