На Рівненщині впроваджуватимуть проект «Аграрні розписки». Це нова ініціатива, що є альтернативою банківському кредитуванню.

Проект допоможе господарникам отримати доступ до фінансових та матеріально-технічних ресурсів під заставу майбутньої сільськогосподарської продукції.

Аграрна розписка – це документ, який фіксує безумовне зобов’язання боржника здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити кошти кредитору в обмін на отримані матеріально-технічні чи фінансові ресурси.

Заставою є майбутній урожай, він може бути застрахований кредитором або боржником. Також законом передбачено погашення заборгованості за аграрною розпискою з наступних врожаїв, якщо першого врожаю було недостатньо.

Є два види аграрних розписок: товарні та фінансові. Виконання товарної аграрної розписки сільгосптоваровиробник здійснює продукцією, фінансової аграрної розписки – виплатою грошових коштів. Також аграрну розписку можна видавати під земельну ділянку, яка має кадастровий номер і належним чином зареєстрована. Однак, розмір застави, тобто майбутній врожай, повинен бути не меншим за розмір зобов’язання за аграрними розписками.

Кредиторами за аграрними розписками виступають: банки, фінансові установи, постачальники матеріальних ресурсів. Позичальники – фермерські господарства, виробники сільськогосподарської продукції.

Нині в області реалізується стартовий етап проекту, під час якого сільгоспвиробники, представники компаній-постачальників, переробників, експортерів та банківських установ пройдуть навчання. Далі заплановані тренінги для нотаріусів. Адже аграрна розписка підлягає нотаріальному посвідченню та реєстрації в Реєстрі аграрних розписок. Практичне впровадження проекту відбудеться з наступного року, повідомляють у Рівненській ОДА.