Міні-електростанцію встановив на своєму подвір’ї Василь Власюк із міста Дубна Рівненської області. Чоловік розповідає, навіть у похмурий дощовий день сонячні батареї виробляють значно більше енергії, аніж йому потрібно для власного споживання. Аби продукція не пропадала, вирішив продавати «сонячний урожай» державі.

Василь Власюк за освітою медик. Нині має невеличкий бізнес. Зізнається, власною електростанцією марив давно. Вабило те, що сонячна електроенергія є найбезпечнішою та екологічною. Скільки спеціалізованої літератури вивчив, зізнається, годі й злічити. Проте втілити мрію у життя заважав брак коштів, адже сонячні батареї річ не з дешевих.

– Весною натрапив на інформацію, що один із державних банків дає позики на встановлення домашніх електростанції. Спокусився на умову, що фінустанова кредитує під заставу тих же батарей. Якби ж просили в заставу будинок чи інше майно, нізащо б не пристав на таку пропозицію, – розповідає дубенчанин. – Придбав аж 108 сонячних батарей і в жовтні цього року запустив свою станцію. Кожна батарея має потужність 280 ватт, загальна ж міць станції понад 30 кіловат. Панелі розмістив на будинку, а також на навісній конструкції перед ним, на господарчій споруді. Що цікаво, для кожної області України існує окрема схема встановлення сонячних батарей. На Рівненщині, приміром, плити слід кріпити під кутом 34-35 градусів на південь. Оскільки мій будинок стоїть повернутий до півдня, а господарська споруда «дивиться» на захід, то батареї монтували дещо по-іншому. З теоретичної точки зору, це порушення вплине на енерговіддачу. Втім, якоїсь суттєвої різниці, я поки що не помітив.

Власюк розповідає, сонячні батареї виробляють електроенергію навіть у похмуру погоду – 5 кіловат на день. Йому ж, для власних потреб, вистачає 3,5 кіловати. А от якщо днина сонячна, тоді можна «зібрати» й 75 кіловат енергії. Тож, аби ж «сонячний урожай» не пропадав даремно, Василь Степанович підписав угоду з “Рівнеобленерго” на продаж електроенергії.

– Необхідне обладнання, монтаж, послуги енергокомпанії обійшлися мені в більше мільйона гривень. 780 тисяч із яких – кредит. Десь же треба брати гроші на його погашення? – підраховує співрозмовник. – От я й порахував, що продаючи електроенергію, зможу заробити в рік до 150 тисяч гривень, і за кілька років повернути банку позику. Дасть Бог, колись і зароблятиму на цьому.

Марія МАРТИНЮК, фото: Світлани ТУБІНОЇ