У Рівненському обласному військовому комісаріаті відбувся брифінг з питань організації призову громадян на військову службу.

Військовий комісар полковник Михайло Гнатів зазначив, що Рівненщині є чим пишатися, адже незважаючи на те, що призовна кампанія ще триває, протягом жовтня-листопада 2017 року попереднє завдання уряду щодо призову 305 громадян виконано в повному обсязі. Зокрема 200 осіб сьогодні проходять службу в Збройних Сил України, 93 – в Національній гвардії та 12 – в державній спеціальній службі транспорту.

Окрім здобутків присутні обговорили шляхи впливу на негативну тенденцію щодо ухилянь від проходження строкової служби в законний та незаконний способи. Одним із найактуальніших питань стало неможливість призову до війська 1,5 тисячі громадян північних районів області. Чоловіки представляють довідки релігійних організацій, що регламентують їх причетність до них та необхідність в альтернативній службі.

За наявними даними в Рівненській області відповідних релігійних організацій близько трьох сотень, а громадян України, що проходять чи проходили альтернативну службу жодного.

Варто зазначити, що в області оповіщенню підлягало майже 9 тисяч призовників віком від 20 до 27 років. За викликом до військових комісаріатів з’явилися 5763 особи, а призвано до війська тільки 305. Кількість відстрочок від проходження служби складає 2719, із них за сімейними обставинами – 674 особи,  для здобуття освіти – 1982, а для здобуття професії – 63.

Окремим питанням було розглянуто незаконне ухиляння від проходження строкової військової служби. Протягом осені не з’явилася для медичного огляду 3201 особа. Районними військовими комісаріатами області підготовлено документи та притягнуто до  адміністративної відповідальності 1175 осіб на суму майже сто тисяч гривень.

В питанні призову на строкову військову службу одна із найскладніших ситуацій в обласному центрі.

Зі слів заступника обласного військового комісара Андрія Купчака, тут за підсумками триденного оповіщення з чотирьох сотень вдалося вручити повістки половині громадян призовного віку, а на медичні комісії з’явились тільки 10 із них.

На сьогодні 15 мешканців Рівненської області подано в розшук за статтею 335 Кримінального кодексу України «Ухилення від призову на строкову військову службу». Офіцер наголосив, що кожному із них загрожує позбавлення волі на строк до трьох років та закликав юнаків та їх рідних уникнути покарання шляхом добровільного прибуття до військового комісаріату.

Протягом 2017 року з 16 районів області та міста Рівне лави Збройних Сил України поповнили 753 військовослужбовці-контрактники. Зважаючи на необхідність всі вони направлені для  проходження служби в бойових частинах, які залучені в райони проведення АТО, безпосередньо в механізовані бригади Сухопутних військ, військові частини сил спеціальних операцій та десантно-штурмові війська Збройних Сил України.

Серед найбільших переваг контрактної служби озвучено стабільне грошове забезпечення, яке з 1 січня 2018 року планують суттєво збільшити. Належне триразове харчування, забезпечення сучасним речовим майном, повний соціальний пакет, щорічна відпустка та лікарняний, які оплачуються, додаткові виплати пов’язані з виконанням бойових завдань.

Наприкінці заходу Михайло Гнатів привів один із прикладів виконання службового обов’язку.

«Минуло тижня зі Здолбунівського району ми відправили на контракт Артема Савтару, який служитиме в одному з підрозділів бойової бригади разом зі своїм батьком Сергієм на сході України. Такий особистий приклад неабияк впливає на формування чоловічого характеру, відчуття патріотизму та справжніх цінностей українського народу», – підсумував обласний комісар.