Крісло знову захиталося. За останні два роки вже вчетверте. Так, третього, за каденції депутатів сьомого скликання, голову Рівненської обласної ради Миколу Драганчука можуть звільнити. Швидше за все, це відбудеться вже на початку наступного року. Коли і чому в облраді чекати нового кадрового перевороту – у матеріалі порталу “КРАПКА”.

Третій…піде

Стільки голів ради за одну каденцію, напевне, на Рівненщині ще не було. Так, першим у сьомому скликанні головою облради став “радикал” Володимир Ковальчук. А контролювати його призначення приїхав сам очільників партії Олег Ляшко.

Не довго музика грала… Вже 11 березня 2016 року Рівненська облрада отримала нового очільника. Ним став представник БПП Олександр Корнійчук.

Та попередник поступатися, вже нагрітим кріслом, не бажав. А поки тривали суперечки та судові розбірки навколо крісла голови облради, депутати обрали, начебто, компромісну кандидатуру, на той час, у вересні 2016 року, – представника “Батьківщини” Миколу Драганчука.

Тоді жартували, що з такими темпами половину депутатів можуть по черзі за каденцію встигнути по кілька місяців поочолювати раду. Дожартувалися…

Так, проект рішення “Про обрання голови Рівненської обласної ради сьомого скликання” опублікований на сайті установи.

Як розповів заступник голови ради Олександр Корнійчук, відповідно до закону, на розгляд сесії це питання можуть винести через 20 робочих днів після оприлюднення.

– Проект рішення “Про обрання голови Рівненської обласної ради сьомого скликання” подав заступник голови фракції “БПП” Віталій Ундір. Оприлюднений на сайті він був 4 грудня. Тому швидше за все, це питання розглядатимуть під час засідання сесії облради вже в січні наступного року. А, так як є конфлікт інтересів у голови облради Миколи Драганчука, то в разі, якщо депутати підтримають рішення, його підписуватиму я за посадою, – зазначив Олександр Корнійчук.

Сам ж, ще поки що голова облради, Микола Драганчук каже, що для нього це не несподіванка, адже зміна голови – політичне рішення.

– Після сесії 1 грудня поява проекту рішення про обрання голови облради була очевидною. Наразі сесія закінчилася і розпочалися переговори між фракціями щодо кандидатур. Триває нормальний робочий процес – настав час змінювати голову і в цьому є політичні мотиви. А те, що відбувається зараз – підготовка до наступних виборів. Я ж вже маю бачення, чим займатимуся далі. Хоча про це ще рано говорити. А в облраді залишуся у якості депутата, – каже Микола Драганчук.

Те ж, що депутати не підтримали його звіт, Драганчук називає політичним рішенням.

– Одним за те, щоб вони не проголосували пообіцяли посади, іншим ж навпаки сказали, що їх втратять якщо вони не проголосують так, як треба, – коментує він.

Нагадаємо, під час засідання сесії облради, яке відбулося 1 грудня, звіт про роботу голови ради Миколи Драганчука підтримали лише 17 обласних обранців. Не проголосували за звіт представники фракцій “БПП”, “Свобода”, “Радикальної партії”, “Конкретних справ” і позафракційні депутати. Відтак, це формально є підставою для оголошення недовіри голові та обрання нового очільника депутатського корпусу. А вже в перерві сесії стало зрозуміло, що це і відбудеться. Лише питання часу. У кулуарах говорили, що Драганчук мав писати заяву на звільнення ще в день сесії. Та тоді цього не сталося.

Нині ж заступник голови фракції БПП в облраді та голови Рівненської ОДА Віталій Ундір, який подав проект рішення “Про обрання голови облради”, пояснив, що такий крок – це фракційне рішення.

– Було рішення фракції щодо цього. Наразі кандидатури від нашої фракції не обговорювалися. Всі питання щодо цього ми будемо вирішувати на засіданні фракції, – прокоментував він.

Хто наступний?

А поки тривають обговорення, у кулуарах облради називають кілька можливих варіантів подальшого кадрового розвитку подій.

Серед кандидатів на посаду голови, за словами Миколи Драганчука, називають Олександра Корнійчука, який встиг кілька місяців вже побути на цій посаді, екс-голову облради Олександра Данильчука, екс-нардепа та колишнього голову ОДА Віталія Чугуннікова, а також найстаршого депутата облради Валентина Кроку.

– Щоправда, це лише кулуарні розмови. 20 робочих днів від подання проекту рішення буде 2 січня. До цього часу ще все може змінитися, – каже Драганчук.

Також депутати розповідають, що посади заступників голови обіцяли “радикалам” і “свободівцям”.

Тим часом Олександр Корнійчук, якого називають претендентом на посаду очільника ради, каже, що це питання буде обговорюватися під час засідання фракції. Як вирішить фракція – так і буде.

А поки фракції домовляються, наприкінці грудня має відбутися ще одне засідання сесії облради, на якому депутати мають розглянути бюджет на наступний рік. Не виключено, що воно принесе чергові сюрпризи та чимало “розкладів” може змінити. Політика ж, річ примхлива і мінлива, майже, як жінка.

Далі буде…

Вікторія РИЧКО