Чому рівненський ЦНАП не заробляє і обходиться у мільйони гривень, виділених із бюджету міста? Цим питанням задалися депутати Рівненської міськради, адже щорічно на потреби установи виділяють по кілька мільйонів гривень.

Так, і цього року різниця між витраченими та заробленими коштами в ЦНАПі становить майже 3 мільйони.

Як пояснила керівник установи Юлія Шигорева, ЦНАП апріорі не прибуткова організація, бо окрім платних послуг, надає ще й безкоштовні, які становлять 60% від усіх.

– Наразі у нас працює 74 людини. Щодня вони приймають, залежно від посади і функцій, які виконують, від 30 до 50 осіб. За рік працівники ЦНАПу надають послуги 276 тисячам жителів області. Так, цьогоріч касові видатки ЦНАПу в період із березня до листопад склали 9 653 864,52 гривень, у той час, як за аналогічний період за надання адміністративних послуг надійшло 6 639 429,94 гривень. Те про що можна говорити – це, щоб ЦНАП почав заробляти принаймні на заробітну плату працівників, а не працювати на прибуток, – пояснила вона.

У свою чергу депутати вважають, що установа має заробляти, адже тоді немає сенсу, аби з міського бюджету в значних розмірах фінансували структуру, яка частково дублює послуги інших приватних чи державних установ. Відтак, рекомендували начальнику ЦНАПу наступного року організувати роботу таким чином, аби заробіток принаймні був на рівні витрат, якщо не перевищував їх.

У свою чергу керівник ЦНАПу запевняє, що вони надають послуги за вартістю, встановленою законом без додаткових платежів, а держава передала їм послуги, які надають й інші установи, для того, аби створити конкурентне середовища і громадяни мали можливість обрати, де отримати ту чи іншу послугу.

Окрім того, керівник ЦНАПу має надати інформацію, чому нині на розгляді перебуває 50 судових позовів щодо установи та яка фінансова ситуація у таких же структурах в інших областях.