14-ий Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA завершив свою подорож Рівненщиною. За період з 22 листопада по 15 грудня організатори – РОГО «Комітет виборців України» – провели 20 показів у Рівному, Острозі та Здолбунові. Цьогоріч у рамках фестивалю продемонстрували 9 документальних стрічок. Їх переглянули більше 600 глядачів.

Так, уперше в своїй історії Мандрівний Docudays UA побував в Острозі (фестиваль у Рівненській області проходить вже п’ятий рік поспіль). 27 і 29 листопада в Національному університеті «Острозька академія» провели відкриті покази документальних фільмів «Боротьба Джамали» та «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» відповідно.

«Цей фільм показав мені ще одну річ: не обов’язково мати юридичну освіту, професійно пов’язувати своє життя з правом чи політикою, щоб змінювати цей світ на краще. Кожен з нас, де б він не був і чим би не займався в змозі вплинути на цей світ. Хоча б одним словом. В своїй маленькій справі ми можемо і повинні залишатися перш за все людьми», – поділилася враженнями після перегляду фільму «Боротьба Джамали» студентка факультету міжнародних відносин НУ «Острозька академія» Анастасія Верховецька.

В Рівному відкриті покази для всіх охочих відбувалися з 4 по 7 грудня в Рівненській обласній бібліотеці для молоді. Крім уже згаданого фільму «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова», демонстрували також стрічки «Домашні ігри», «У пошуках кращої долі», «До скорого» та «Укриття».

«Боротьбу Джамали» побачили також і в Рівненському слідчому ізоляторі. Єдиним коментарем глядачів у СІЗО після перегляду було «Можна без слів…» – настільки емоційно сильно фільм вплинув на них. Між іншим, затримані також цікавилися, чи можуть їм показати фільми про АТО, зокрема художню стрічку «Кіборги».

Оскільки головна тема цьогорічного фестивалю має назву «Чотири градуси» та присвячена проблемі зміни клімату й захисту довкілля, то мешканці Рівненщини мали змогу переглянути і дві кінострічки на екологічну тематику: «Народжені бути вільними» та «Природа мого серця».

«Тематика фільму дає зрозуміти, наскільки важливою є свобода для морських жителів і як відображається вплив людини на їхнє існування. Не так давно аквапарк асоціювався в мене як місце, де тваринам добре. Спостерігаючи за ними, я ніколи не могла б подумати, що це місце для них як тюрма. Переглянувши фільм, кардинально змінила своє ставлення до такої ситуації. За посмішкою цих милих створінь ховається відчай і, як було зазначено у фільмі, найбільша проблема дельфіна – це зустріч з людиною», – сказала після перегляду стрічки «Народжені бути вільними» студентка юридичного факультету ВСП «Рівненський коледж» НУБіП Іванна Кушнір.

Однак не лише молодь мала можливість дивитися кращі документальні фільми про права людини. Так, 4 грудня в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці люди поважного віку переглянули фільм «Укриття». Це історія зоозахисника і доґхантера, які стикаються в невидимій війні за визначення поняття людяності в країні, де занадто часто громадяни змушені діяти замість уряду. Крім того, після перегляду люди мали можливість отримати юридичні консультації з питань, які їх цікавлять. Їх надавав правозахисник, керівник правових програм РОГО «Комітет виборців України» Микола Глотов.

Крім показів фільмів, цього року в рамках фестивалю проведений фотоконкурс «ЕкоРівненщина», присвячений екологічним проблемам. Для участі в ньому потрібно було надіслати фотографію і супровідний текст, що розповідають про шкідливий вплив людської діяльності на довкілля в Рівненській області (причини та наслідки забруднення) та/або показують шляхи вирішення екологічних проблем. Переможці конкурсу будуть оголошені 19 грудня.

Регіональним координатором 14-ого Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Рівненській області є РОГО «Комітет виборців України».

Партнери в Рівненській області: Платформа взаємодій «Простір», Рівненська обласна бібліотека для молоді, ГО «Екоклуб», Головне територіальне управління юстиції в Рівненській області, Регіональний координатор із зв’язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Фоторепортаж з проведених показів у рамках цьогорічного фестивалю в Рівненській області можна переглянути на сайті організації.

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.