2017 рік добігає до завершення. У Рівному він запам’ятався багатьма цікавими подіями і фактами, а деякими – навіть здивував. Тому журналісти порталу “КРАПКА” підсумовують цей рік і пропонують вам дайджест найцікавіших подій “Рівне-2017“, які запам’яталися у році Півня.

ЧИТAЙТЕ ТАКОЖ:

Рівнe-2017: розкoл рoку – “Громадський кoнтроль” у міськраді

Рівне-2017: провал року – реконструкція стадіону “Авангард”

Рівне-2017: протест року – “блокада Донбасу” та спалені шини біля Рівненської ОДА

Рівне-2017: повернення року – Олексій Губанов

Рiвне-2017: актриcа рoку – Нінa Ніколаєвa

Рівнe-2017:cпівак року – Миколa Бобрик

Рівне-2017: боєць року – Павло Демиденко

Рівне-2017: переполох року – спалах гепатиту

Рівне-2017: епопея року – сміття

Рівне-2017: послугa року – “Шлюб за дoбу”

Рівне-2017: мегaподія року – концeрт “Дзідзьо”, “Ляпиc-98” і “Mozgi” під відкритим нeбом

Творити добро під силу кожному, головне — цього захотіти. Так, рік тому між Рівненщиною та Луганщиною заклали міцний фундамент дружби та співпраці. Цьогоріч це пересло в стабільну підтримку та допомогу мешканцям східної області. Адже саме жителі Рівненщини не залишаються осторонь і всіляко намагаються підтримати жителів Луганщини — постійно передають речі, продукти, а нашим військовим у зоні АТО — допомагають ремонтувати техніку та надають іншу допомогу.

А все розпочалося з того, що в жовтні минулого року делегація від Рівненщини на чолі з головою ОДА Олексієм Муляренком вперше офіційно поїхала на Луганщину. Військово-цивільна адміністрація тимчасово розташована в місті Сєвєродонецьк. Наших земляків там особисто приймав очільник краю Юрій Гарбуз.

І хоча тоді Юрій Гарбуз спочатку зовсім не планував, але в результаті провів з рівнянами мало не весь час. Супроводжував їх у кожен новий регіон і розповідав про реалії життя неподалік зони бойових дій. «Без краваток» чиновники, волонтери, військові і навіть священик об’їздили 4 райони Луганської області, 3 з яких – прифронтові.

Рівняни ж приїхали не з порожніми руками – привезли із собою гуманітарну допомогу вагою 60 тонн, призначену саме для цивільного населення Луганщини: продукти харчування, шкільна канцелярія, миючі засобі і засоби гігієни. А ще, що цікаво – каплички та хрести, які зараз служать оберегами на обстрілюваних територіях.

Керівники ж обох областей Олексій Муляренко та Юрій Гарбуз перші в Україні закріпили своє партнерство Меморандумом. А голови Рокитнівського та Костопільського районів розпочали співпрацю із відповідно Новопсковським та Попаснянським районами Луганської області. Пізніше ще Корецька та Гощанська РДА підписали Угоди з Новоайдарською адміністрацією.

Тоді участь в акції “Не будь байдужим” першими взяли 6 районів Рівненщини: це Сарненський, Дубровицький, Володимирецький, Зарічненський, Костопільський та Радивилівський, а згодом акцію масштабували до розмірів усієї області.

Так, привітати зі святом Святого Миколая та показати наші традиції його відзначення дітям Луганщини відправилися голови чотирьох районів – Дубенського, Гощанського, Корецького та Костопільського. Цього разу активісти та просто небайдужі мешканці області зібрали новорічні подарунки, солодощі, зошити, канцелярське приладдя, дитячу літературу та, традиційно, листи від ровесників для дітей.

Окрім того, Березнівський та Здолбунівський райони придбали лікарські засоби, противірусні та знеболювальні препарати. А це знову близько 30 тонн гуманітарного вантажу!

І навпаки – в грудні, тобто через 2 місяці після Меморандуму, у гості до нас на Костопільщину приїхали діти та вчителі з міста Попасна. А в березні учні з міста Сватове проїхали майже 1000 кілометрів, аби провести цікаві та насичені весняні канікули на Рівненщині.

А до Великодня вже готувались усією областю. Так, у Костополі рукодільники збирали великодні символи, на Млинівщині порядкували святкові кошики, а з Рокитного поїхали вантажі в луганські школи та будинок престарілих.

Також у рамках Меморандуму про співпрацю з Рівненською областю вихованці школи козацьких єдиноборств «Роксоланія» популяризували наші славетні традиції на Луганщині та Донеччині. Вони упродовж 10-ти днів виступали у військових частинах та в дитячих таборах, знайомили місцевих жителів із технікою самооборони, традиційною українською зброєю та духовними практиками козаків-характерників.

Козаки відвідали Краматорськ, Слов’янськ, Артемівськ та Очеретине Донецької області. Побували також у Сєвєродонецьку, Старобільську, Новопскові, Троїцькому, Білокуракіному та Кремінному Луганської області.

За цей рік вдалося чимало зробити – доправили сотні тонн продуктів та теплих речей, більше 30 кубів лісу для відновлення будинків, будівництва храмів. Зміцненню стосунків сприяли телемости між школярами, обмін творчими колективами.

Тому, реалізовуючи Меморандум про співпрацю між областями, у першу чергу, орієнтувалися на налагодження добрих, дружніх стосунків між дітьми. Бо лише вони зможуть по-справжньому об’єднати Україну! Отож за останніх півтора року вже майже 700 дітей зі Сходу побувало на канікулах у Рівненській області.

– Дякую жителям Рівненщини, які долучилися до акції «Не будь байдужим!». Висловлюю вдячність усім без винятку керівникам районів, які зуміли за такий короткий термін організувати цю роботу та передати благодійну допомогу для луганчан. Впевнений, що такими діями ми вкотре демонструємо усім, що ми – єдиний народ, єдина країна, одна сім’я, – відзначив Олексій Муляренко.