Початок року – період, коли виникає бажання озирнутися назад, подумати, що доброго й корисного було зроблено у році, що минув і визначитися, куди та як рухатися далі. Про те, що вдалося зробити в 2017 році, з якими труднощами стикалися і як їх подолали, а також, які плани на рік прийдешній – у розмові з відомою у Рівному лікарем, політиком, громадським діячем, депутатом Рівненської обласної ради Оксаною Лозовою.

Вона вже багато років очолює відділення педіатрії №2 Рівненської обласної дитячої лікарні. Але це не єдина її діяльність, адже пані Оксана – активний політичний діяч й очолює Рівненську територіальну організації Радикальної партії Олега Ляшка та в 2015 році стала депутатом обласної ради.

“Почала займатися політикою для того, щоб допомогти своєму синові”

– Пані Оксано, у Рівному ви вже давно відомі, як лікар-професіонал. Звідки бажання пов’язати життя із політикою?

– Я почала займатися політикою для того, щоб допомогти своєму синові Андрію, адже щоб щось у глобальному плані змінити, вкрай необхідна підтримка. Згодом, ставши депутатом обласної ради, зрозуміла, що реально можу допомагати мешканцям Рівненщини, впливаючи на суспільно-політичні процеси. Кожна людина звертається зі своїми проблемами, вирішення яких є можливим, але інші політики та чиновники їх ігнорують! Наша ж політична сила надає реальну допомогу цим громадянам – шляхом внесення пропозицій, прийняття рішень на рівні обласної ради. При потребі надсилаємо депутатські звернення та запити до відповідних органів державної влади та місцевого самоврядування. Я прагну, щоб Україна була соціальною, демократичною і правовою державою. Над цим і працюю.

– А що вдалося зробити вам разом із однопартійцями, однодумцями в 2017 році?

– Впродовж року, що минув, команда “Радикальної партії Олега Ляшка” працювала над втіленням тих проектів та ініціатив, які мають практичну користь для людей. Робота йде постійно та системно. Так, завдяки нашим зверненням вдалося добитися виділення із державного бюджету для закладів соціальної сфери 50 мільйонів гривень, які зокрема пішли на реконструкцію та добудову корпусу Рівненської обласної лікарні, ремонту дитячих садочків, шкіл та інших соціальних об’єктів, що знаходяться в сільській місцевості. Це дуже потрібно, адже, якщо школи дитячі садочки та клуби розташовані в містах ще можуть більш менш нормально утримувати місцеві бюджети, то в селах ситуація дуже погана, і тому така допомога є вкрай потрібною людям.

Хочу сказати, що за поданнями наших депутатів і завдяки енергії нашого лідера Олега Ляшка вдалося виділити шістдесят мільйонів гривень на побудову нового корпусу Національного університету «Острозька академія». Це теж дуже потрібна справа, тому що галузь вищої освіти на Рівненщині потрібно розвивати.

Що ж стосується щоденної роботи, то для того, щоб перелічити усі добрі справи, зроблені депутатами нашої фракції за рік, не вистачить місця, адже усі депутати від Радикальної партії Олега Ляшка постійно працюють. Проводяться зустрічі із виборцями, готуються запити та проекти рішень, надається посильна допомога громадам, установам та конкретним людям, тому що наші депутати працюють для того, аби відстоювати інтереси Рівненщини та її мешканців.

“Ми в обласній раді відстоюємо інтереси простих людей”

– Які пріоритетні завдання стояли перед вашою фракцією в обласній раді?

– Думаю, головне – це продовження нашої роботи із блокування корупційних рішень, які певні групи постійно пробують «проштовхнути» через раду. Ми постійно протидіємо практиці рейдерських захоплень, земельних та майнових спекуляцій. Хочу відмітити, що наша фракція дуже дисциплінована і показує 100% присутність на засіданнях комісій та пленарних засіданнях обласної ради. Також наші обласні депутати регулярно беруть участь в роботі районних та місцевих рад в своїх округах. Це, на мою думку, дуже потрібно, тому що зв’язок між радами різних рівнів необхідно посилювати, аби знати та ефективно вирішувати проблеми.

– Слухаючи вас, розумієш, що працювати було над чим. А які проблеми вдалося вирішити в минулому році?

– Ми постійно працюємо над вирішенням багатьох проблем нашої області. Серед пріоритетних завдань я би виділила наступні:

– встановлення економічно обґрунтованих та прозорих тарифів на комунальні послуги та можливість укладання прямих договорів між мешканцями та постачальниками комунальних послуг. Чому це так важливо? Постачальники цих послуг в нас, як правило монополісти, і зацікавленні в тому, щоб люди платили за «комуналку» найвищі тарифи, а якість тих самих послуг ніхто особливо не контролював. Ми ж боремось за те, щоб тарифи були справедливими, а не грабіжницькими, щоб максимально стимулювалась конкуренція в сфері ЖКГ, а якість наданих послуг постійно зростала.

– впровадження на Рівненщині енергозберігаючих технологій та використання альтернативної енергетики. На моє глибоке переконання сьогодні для нашої держави – це питання пріоритетне, тому що потрібно максимально зменшити залежність економіки від дорого імпортного газу, що в свою чергу дасть суттєві конкурентні переваги промисловості та дасть можливість простим людям менше платити за тепло. А цього можна досягти лише впровадженням нових технологій.

– також дуже важливим є виконання усіх державних зобов’язань перед учасниками АТО та родинами героїв, які загинули захищаючи Україну. На жаль, держава не завжди дбає про наших захисників, і нам, депутатам від Радикальної партії Олега Ляшка, доводиться постійно боротися за те, щоб усе обіцяне захисникам і їх близьким виконувалося в повному обсязі.

Власне, над вирішенням цим проблем ми і працювали разом із командою у 2017 році.

– Також у 2017 році Радикальна партія брала участь у виборах до ОТГ. Ваша думка: якими були ці виборчі перегони та чи задоволені ви результатом?

– Справді, у 2017 році Радикальна партія брала активну участь у виборах голів новостворених територіальних громад на Рівненщині. Виборчі перегони були жорсткими та принциповими, а на посади очільників громад балотувалось чимало кандидатів. Наприклад, під час виборів у Демидівській ОТГ було 12 претендентів на посаду голови. Це означає, що майбутнє – за об’єднаними територіальними громадами, а тому кожна політична сила хоче мати «своїх» очільників місцевих рад.

“У медичній галузі вкрай потрібні зміни”

– У вас, як лікаря, не можу не поцікавитися щодо медичної реформи, яка розпочалася в Україні. Як ви вважаєте, наскільки вона доцільна і що варто очікувати жителям Рівненщини?

– Я вважаю, що сьогодні Україні необхідні пенсійна та медична реформи, але не в тому форматі, який нам пропонує влада, бо це є геноцидом мешканців України. І з цим звичайні українці зіштовхуються щодня. Приміром, цього року познайомилася з матір’ю, яка пожертвувала ниркою для свого сина, а потім їй довелося оббивати пороги різних чиновницьких кабінетів, збираючи кошти на ліки, адже простим людям вони не по кишені. Тому вкрай потрібні зміни в медичні галузі, для того, щоб усі без винятку українці мали доступ до якісних та високотехнологічних медичних послуг. І над цим потрібно повноцінно працювати. До речі, Радикальна партія представила власний варіант проектів реформ, які спрямовані на соціальний захист людей. Зокрема, нам вдалося акумулювати досвід, який може слугувати для розбудови нової, незалежної України.

“2017 рік був складним, однак сповненим натхненної праці та завзятої боротьби за права людей”

– Взагалі, як оцінюєте рік, що минув? Яким він був для вашої фракції в обласній раді?

– Підсумовуючи рік, можна сказати, що 2017-й був складним, суперечливим, однак, і сповненим натхненної праці та завзятої політичної боротьби за права людей. Цей рік мені вкотре довів, що наше майбутнє залежить від кожного з нас. Щоб побудувати справді вільну, незалежну державу, ми повинні робити все від нас залежне. Вірю, що врешті ми переживемо ці трагічні часи і зможемо вистояти, перемогти та жити щасливим і достойним життям. Тому щодо 2018 року маю лише оптимістичні сподівання.

Наталія КВІТКА

на правах реклами