Початок року — нагода підвести підсумки, що вдалося зробити в році, що минув, а також окреслити плани на прийдешній. Так, 2017 рік для Рівного виявився насиченим і вдалим фінансово, переконують спеціалісти. Адже минулоріч за кошти з міського бюджету вдалося не лише провести чимало ремонтних робіт в освітніх, медичних закладах, покласти новенький асфальт, але взятися за об’єкти, на які не вистачало коштів роками. Що вдалося зробити у Рівному в році, що минув, а також що чекати у фінансовому 2018 році — розповів голова постійної комісії із питань бюджету і фінансів Рівненської міськради, депутат Олег Карпяк.

– Олеже, як голова бюджетної комісії, можеш проаналізувати, яким був фінансовий рік-2017 для Рівного?

– Я задоволений фінансовим роком-2017, адже цьогоріч вдалося всім згуртуватися і прийняти виважені рішення щодо розподілу коштів із бюджету міста. Спочатку була ідея, потім її обговорювали депутати спільно з управліннями, тоді разом вирішували на що і скільки грошей давати. І хоча не всі пропозиції депутатів були підтримані — це було аргументовано і виважено, а не тому, що хтось так придумав і “просунув” рішення. Тому, можу сказати, що 2017 рік виявився плідним, приємно, що вдалося переламати політичні стереотипи та знайти кошти на найнагальніші потреби, виділення яких підтримали депутати від різних партій. Так, бюджетна комісія разом із профільним управлінням оптимально хотіли розподілити гроші та виділити на ті проекти, які можна було реалізувати, або по яких можна було виготовити документацію до кінця минулого року, щоб вже у 2018 по них розпочати роботи. Думаю, нам це вдалося, адже у 2017 році в Рівному намагалися профінансувати потреби в усіх галузях. Комусь дісталося більше, бо витрати суттєвіші, комусь менше, але не образили нікого.

– Як вважаєш, наскільки ефективно керівники комунальних закладів, начальники управлінь, минулоріч використовували бюджетні кошти?

– Варто зазначити, що в 2017 році від децентралізації надійшло більше коштів у міський бюджет, аніж ми мали в попередні роки. Незважаючи навіть на додаткові навантаження, які держава передала на міський бюджет, коштів все одно було достатньо для нагальних потреб. Але разом із тим, ми помітили, що деякі керівники закладів не вміють розумно формувати потреби і розподіляти гроші, або ж не встигають завершити заплановані роботи. В 2017 році вже побачили помилки і можна робити висновки на майбутнє, щоб такі ситуації не повторювалися. Адже часто керівники не розуміли, як ефективно використати кошти. Так, наприклад, відповідно до законодавства, не можна робити два капітальних ремонти одночасно в одному закладі і хтось ображався, що не все, що хотілося зроблено. Але разом із тим, ніхто ж не забороняв проводити поточний і капітальний ремонт разом в одному закладі. До речі, деякі керівники так і зробили – вони розумно розподілили потреби та склали запити на кошти. Зокрема, хотілося б подякувати головному лікарю центральної міської лікарні, адже йому вдалося не лише гарно організувати роботу з пацієнтами, надавати якісно необхідну медичну допомогу, але й ефективно використовувати бюджетні кошти. Цьому в нього мають повчитися керівники інших закладів.

– На твою думку, які найважливіші об’єкти вдалося профінансувати в 2017?

– Якщо говорити про масштабні проекти, то в 2017 році в Рівному почали утеплювати дві великі школи – НВК №12 і гімназію. Цьогоріч роботи мають завершити і в 2019 році від них будемо очікувати економії по енергоносіях, адже це доволі затратні заклади.

Також у 2017 році вже вдалося виділити кошти на протезування суглобів для учасників АТО, профінансувати програму щодо серцево-судинних захворювань та інші потреби. На це з бюджету міста виділили понад півтора мільйони. Взагалі медичну галузь намагалися всіляко підтримувати, бо мова йде про здоров’я і життя рівнян.

Були виділені кошти й на програму “Безпечне місто” і вже цьогоріч у Рівному мають встановити камери відеоспостереження у місцях масового скупчення людей, аби покращити рівень безпеки й громадського порядку в місті.

Чимало коштів виділи й на культуру. Так, у 2017 році практично щовихідних у місті відбувалися культурно-масові заходи на будь-який смак, люди мали можливість відпочити, якісно провести дозвілля і обрати, куди піти. Таку тенденцію плануємо підтримувати й у цьому році.

Також у 2017 році ми започаткували практику співфінансування вартості робіт обласних закладів, які знаходяться на території Рівного і якими користуються наші мешканці. Зокрема, виділили кошти на ремонт автомобілів швидкої допомоги, які виїжджають на виклики в межах міста, ремонт приміщення обласного ліцею тощо. Надіємося, що і область у цьому плані йтиме нам на зустріч і також на умовах співфінансування підтримуватиме подібні проекти.

Окрім того, радий, що у Рівне таки доїхали електробуси, на які виділили майже 42 мільйони гривень. Так, 2 з них вже їздять на маршруті, найближчим часом перевозитимуть пасажирів й інші 4.

– А чи продовжуватимете практику закупівлі електричного транспорту й надалі?

– Цього року за кошти з міського бюджету придбали 6 нових електробусів і 6 тролейбусів, які вже були у використанні. Щороку ми виділятимемо кошти на придбання електричного транспорту. Думаю, повноцінно оновити мережу громадського транспорту в Рівному, аби рівняни могли отримувати якісні послуги, вдасться впродовж 5 років. Ми до цього йдемо.

– Минулоріч у Рівному ремонтувалося чимало доріг. Розпочалися роботи й по вулиці Шухевича. З якими результатами завершили рік і що чекати у цьому напрямку в 2018?

– Справді дороги в минулому році у Рівному ремонтувалися. Здійснювалися поточні та ямкові ремонти вулиць, прибудинкових територій, асфальтного покриття на дорогах обласного центру. Чи не найбільш довгоочікуваним і масштабним став ремонт дороги на вулиці Шухевича. Так, вже цьогоріч маємо його завершити. У минулому ж році вже зробили приблизно третину робіт, поклали чорнове асфальтне покриття, облаштували велодоріжки, пішохідні зони, здійснили підготовчі роботи. На це витратили біля 12 мільйонів гривень.Цього року буде дороблена дорога — покладено основний шар асфальту, встановлено бордюри тощо. На це з міського бюджету передбачається виділити ще приблизно 18 мільйонів гривень. Також постане питання щодо зміни транспортних потоків у місті. Адже якщо ми зараз зробимо дорогу і нею й надалі їздитиме великогабаритний транспорт, то через 5 років знову матимемо ями, тріщини тощо. Тому наразі в Рівному працюють над створенням схеми транспортних сполучень. Вже півтора року її розробляють. Надіюся, що цьогоріч завершать і цю проблему вдасться вирішити.

Добре й те, що в 2017 році ми нарешті розпочали тендери по ремонту дороги на вулиці Макарова. Надіюся, що вже цьогоріч роботи по цьому вдасться провести і завершити, адже дорога давно потребувала оновлення асфальтного покриття.

– А які плани на 2018 рік? Що в Рівному фінансуватимуть першочергово та які роботи проводитимуть?

– Скажу відверто: плани амбітні, тим більше, що аналізуючи державний бюджет, бачимо що скарбниця Рівного буде не гірша, ніж минулоріч. Також, ми вже зробили висновки щодо того, як керівники комунальних закладів, підприємств і управлінь міста формують бюджетні запити та освоюють кошти. Тому в 2018 році ми хочемо започаткувати таку практику, аби виділяти кошти тому самому розпоряднику лише після здачі попереднього об’єкту. Це дозволить швидше проводити роботи та профінансувати більше об’єктів, а разом із тим, стимулює керівників ефективно розподіляти потреби та кошти. Так, як із 2017 року залишилося чимало незавершених об’єктів по житлово-комунальному господарстві, їх плануємо зробити перехідними, завершити  і ввести в експлуатацію цьогоріч.

Також у 2018 році вже є шанси розпочати роботи з реконструкції стадіону “Авангард”. Це не вдалося зробити минулоріч через затримку в проходженні експертиз. Кошти на реконструкцію теж закладемо в бюджеті міста.

Окрім того, в 2018 році думаю важливо сконсентрувати кошти з міського бюджету на великих проектах і фінансувати їх, аби швидше завершити. Зокрема, важливо доробити дороги на вулиці Шухевича, Макарова та Волинської Дивізії.

Надіюся й на те, що у 2018 році відкриємо дитсадок “Вишенька” на Ювілейному. За попередньою інформацією, на це потрібно ще близько 12 мільйонів гривень. І вважаю, що було б добре, щоб в 2019 році в нього вже набрали перші групи, щоб не робити довгобуд.

Ще у 2018 році хочемо провести експертну оцінку по дитсадку на Північному. На це вже виділили 100 тисяч гривень. Коли будуть результати — тоді можна говорити про вартість проекту в цілому. Так, якщо з підготовкою усіх документів вкладемося у рік, то за 2 — 3 роки зможемо збудувати сучасний садок із урахуванням побажань батьків. Вони ж хочуть, аби заклад був оздоровчого спрямування. Вартість робіт обійдеться приблизно в 15 — 18 мільйонів гривень, але точно можна буде сказати, коли матимемо результати експертизи.

Окрім того, в Рівному планують реалізовувати масштабний проект — будівництво спорткомплексу на вулиці Макарова. Це дуже важлива і потрібна для міста, області ініціатива. Думаю із бюджету Рівного на ці потреби теж виділять частину коштів. Адже наші спортсмени показують високі досягнення на всеукраїнському і міжнародному рівнях. Тому заклад, де вони б могли готуватися до змагань, проводити тренування, вкрай необхідний. До речі, було б добре, якби до цієї ініціативи долучився і Рівненський район. Думаю, в контексті об’єднання громад — це актуально.

Продовжуватимемо фінансувати й медичну галузь, бо всі розуміємо наскільки важливо, щоб програми були дієвими і наші люди отримували фахову медичну допомогу.

Також виділятимемо кошти на реалізацію проектів й за муніципальною програмою сталого розвитку та програмою “теплий кредит”, щоб рівняни, які проживають у багатоповерхівках, могли на умовах співфінансування утеплити свої будинки і заощаджувати на оплаті послуг.

Що ж до 2018 року в цілому, то можу сказати, що місто буде розвиватися у всіх напрямках не гірше, аніж цьогоріч. Коштів вистачить на всі основні потреби. З того, що ми бачимо зараз, то міський бюджет-2018 буде не гірший, аніж минулоріч.

Наталія КВІТКА