2017 рік добіг до завершення. У Рівному він запам’ятався багатьма цікавими подіями і фактами, а деякими – навіть здивував. Тому журналісти порталу “КРАПКА” підсумовують рік, що минув, і пропонують вам дайджест найцікавіших подій “Рівне-2017“, які запам’яталися у році Півня.

ЧИТAЙТЕ ТАКОЖ:

Рівнe-2017: розкoл рoку – “Громадський кoнтроль” у міськраді

Рівне-2017: провал року – реконструкція стадіону “Авангард”

Рівне-2017: протест року – “блокада Донбасу” та спалені шини біля Рівненської ОДА

Рівне-2017: повернення року – Олексій Губанов

Рiвне-2017: актриcа рoку – Нінa Ніколаєвa

Рівне-2017: боєць року – Павло Демиденко

Рівне-2017: переполох року – спалах гепатиту

Рівне-2017: епопея року – сміття

Рівне-2017: Меморандум року – Рівненщина-Луганщина: дружба заради миру

Рівне-2017: досягнення року – будівництво шкіл і дитсадків у селах області

Рівне-2017: послугa року – “Шлюб за дoбу”

Рівне-2017: мегaподія року – концeрт “Дзідзьо”, “Ляпиc-98” і “Mozgi” під відкритим нeбом

Воно могло стати окрасою міста та улюбленим місцем для відпочинку рівнян. Натомість потерпає від фекалій і мулу… Мова йде про озеро Басів Кут. Водойма ще кілька років тому приваблювала охочих поніжитися на пляжі та врятуватися від спеки в прохолодній водичці. Тепер озеро під грифом “купатися заборонено” і привертає увагу хіба-що відчайдух-рибалок і спеціалістів лабораторного центру, які з кожною перевіркою знаходять у воді все новий “букет інфекцій”.

Очистити озеро цьогоріч знову вирішили в Рівному. Про це довго говорили, сперечалися, вирішували, як і за чиї кошти роботи і спромоглися за рік у 2017 прийняти лише… програму розвитку малих річок та охорони підземних вод Рівного.

А поки депутати та чиновники вирішують, як очищати озеро, спеціалісти б’ють на сполох, мовляв, із кожним роком рівень забруднення озера зростає і в ньому знаходять все більше слідів факалій. Не виключено, якщо так триватиме й надалі, то за кілька років водойми не стане – перетвориться на болотце, якому й зариблення не допоможе. Проблему кажуть, треба вирішувати комплексно і починати якомога раніше. Адже при тому рівні забруднення, яке зафіксували в 2017 році, реальне очищення озера Басів Кут у Рівному відбудеться щонайменше через півтора роки. І починати треба з розробки проектно-кошторисної документації, далі приступати до досліджень води, а лише після цього проводити саме очищення, наголошував завідувач кафедри гідротехнічного будівництва НУВГП Микола Хлопук.

Втім, у 2017 очищення озера Басів Кут так і залишилося ідеєю-фікс… Ну що ж, можливо водоймі пощастить більше вже в новому році і кілька річні обіцянки щодо очищення озера підтвердяться реальними справами. А поки що кишкова паличка, eнтерококи, цисти лямблій, хoлерний ембріон та інші мікроорганізми вже стали постійними мешканці водоймами. Поруч із ними намагаються вижити й нещодавно запущені в озеро товстолобики та амури, які час від часу попадаються на вудки місцевих рибалок.

Нагадaємо, за словaми місцевих eкологів, зaбруднення Бaсівкутського озера розпочaлося 25 рoків тому. Тоді нaвколо вoдойми почaли мaсово звoдити кoтеджі. Чимaло з них пoвиводили кaналізаційні стoки зі своїх помeшкань бeзпосередньо у вoду.