Рівненські ОСББ поки що не отримали відшкодування за надані мешканцям пільги і субсидії. Заборгованість тягнеться ще з минулого року і наразі становлять близько 15 мільйонів гривень. Це ставить під загрозу діяльність ОСББ, який нині в Рівному налічується майже півтисячі.

Нагадаємо, депутати міськради прийняли звернення до Кабінету міністрів, Верховної Ради і Прем’єр-міністра України, аби керівництво країни вирішило проблему відшкодування субсидій ОСББ і не допускало виникнення таких ситуацій у майбутньому.

До слова, така ж заборгованість накопилася і перед підприємствами, які надають комунальні кошти. Щоправда, останнім – пощастило більше і частина коштів для відшкодування боргу за надані ними послуги днями надійшла на управління соціального захисту населення.

Як пояснила керівник управління Віра Мельник, заборгованість, яка почала накопичуватися ще минулоріч, становила в межах 96 мільйонів гривень.

– Зараз ми отримали частину коштів, які заплатили частково за газ, тепло та послуги ЖКП. А грошей для погашення заборгованості перед ОСББ нам не надходило. Більше того, є постанова Кабінету Міністрів України, якою передбачається, що відшкодування пільг і субсидій для підприємств-надавачів послуг, у тому числі й ОСББ, має здійснюватися на казначейський рахунок. Нині Кабмін дав роз’яснення, що для об’єднань співвласників зроблять виняток і вони й надалі зможуть отримувати кошти на банківські рахунки. Втім, постанови ніхто не відмінив, а лист не може мати вищу юридичну силу, ніж постанова. Тому, не до кінця зрозумілим залишаться питання, на які рахунки ми зможемо перераховувати кошти. Можливо, ще щось зміниться, – зазначила Віра Мельник.

А також додала, що швидше за все, гроші для погашення боргу перед ОСББ надійдуть лише в наступному місяці.

Тим часом, у повідомленні Міністерства фінансів України йдеться, що вирішено проблемні питання відшкодування підприємствам ЖКГ пільг та субсидій, наданих населенню на оплату житлово-комунальних послуг відповідно до нового механізму монетизації субсидій, запровадженого з 1 січня 2018 року. Також наголошується і на тому, що розрахунки з ОСББ/ЖБК, до внесення змін до постанови КМУ від 04.03.2002 № 256, здійснюватимуться через рахунки, відкриті в установах банків, а з бюджетними установами – через спеціальні реєстраційні рахунки, відкритті в органах Казначейства.

Щоправда, не уточнюється, коли держава погасить усю суму боргу та отримають кошти безпосередньо ОСББ.