В однорічного Матвійка Стрільчука з міста Дубна, що на Рівненщині, діагностували двобічну сенсоневральну глухоту. Хлопчик потребує термінової операції, яка коштує майже 30 тисяч євро. Аби заробити сину на лікування, мама Оксана взялася пекти медове печиво та продавати його.

Оксана Стрільчук – слідча Дубенського райвідділу поліції. Нині виховує двох синочків. Старшому – майже 3. Молодшому Матвію – лише 1 рік і 3 місяці. Чоловік працює майстром на місцевому молокозаводі.

Жінка розповідає, про те, що в хлопчика є певні проблеми зі здоров’ям, навіть не здогадувалися. Ба більше, коли батьки запідозрили недобре, лікарі в один голос твердили, що їхній син абсолютно здоровий.

– Матвійко ріс звичайною дитиною. Коли до нього зверталися, один раз відреагує, інший – ні. Спершу не надавали цьому значення, бо ж для кількамісячної дитини це нормальне явище. Занепокоїлися тоді, коли старший син перекинув поличку з каструлями. Брязкіт у квартирі здійнявся такий, що аж я здригнулася. Проте Матвійко, який стояв поруч, не відреагував, – пригадує молода мама. – Наступного дня пішли в поліклініку на обстеження. Медики запевнили, що моя дитина цілком здорова, натомість мені порадили менше довіряти інформації з Інтернету. Через кілька днів звернулися до іншого спеціаліста – він теж твердив, що все добре. Коли ж Матвійку виповнився рік, батьки повезли його на обстеження до Рівного. Тоді лікар-сурдолог і припустила, що у дитини можуть бути проблеми зі слухом. Точний діагноз поставили спеціалісти столичного ЛОР-інституту – двобічна сенсоневральна глухота. У дитини втрата слуху 100 децибел на праве вухо, і 90 – на ліве.

Припустили, вади слуху у хлопчика від народження. Цей діагноз підтвердили й у луцькому представництві польського центру слуху. Сказали, аби дитина не відставала у розвитку, прооперувати її потрібно до 3 років. До оперативного втручання ж порадили носити слуховий апарат – завдяки йому Матвійко навчився вимовляти найпростіші слова.

– В одній із польських клінік операція коштує 29 500 євро. Це найдешевший варіант, який вдалося знайти. Для нашої родини, на жаль, така сума не підйомна, – зітхає Оксана Стрільчук. – Проте й сидіти, склавши руки, не вихід. Аби заробити хоча б якусь частину потрібних коштів, вирішила, що пектиму медове печиво, й продаватиму його через “Фейсбук”. Тим паче, напередодні Дня закоханих і Свята весни люди можуть зацікавитися таким солодким подарунком. До цього випікала смаколики хіба що для родини, тож чоловік дещо скептично поставився до такої ідеї. Сказав, якщо випічку не купуватимуть, з’їдять її з хлопчиками. Проте людям сподобалися такі запашні сердечка. Ціна одного пряника – 20 гривень. Однак іноді буває й таке, що люди відмовляються брати здачу. Кажуть, що нам ці гроші потрібніші. Підтримують, що ми не просто просимо, а щось робимо для того, аби заробити. А я, у свою чергу, безмежно вдячна їм за кожну гривню.

Тож поки старший син у садочку, а молодший спить, мама пече смачне печиво. Прикрашає ж його ночами, коли родина відпочиває.

Жінка вірить, що її смаколики наповнять світ сина звуками.

Допомогти Матвійку чути можете і ви. Кошти можна перерахувати на картки мами – Стрільчук Оксани Ананіївни: 5167 4901 4496 7107 (Ощадбанк) 5274 1000 0272 6566 (EUR) 5168 7573 4401 4909 (Приватбанк)

Телефон жінки: 095-053-3150

Марія МАРТИНЮК