Трупний колапс – чи загрожує така невтішна перспектива жителям Рівненщини? Так, відсьогодні, з 15 березня, набувають чинності правки, які внесли до кримінального процесуального кодексу народні депутати України. Найбільше ажіотажу виклали навколо себе пропозиції від нардепа з Рівного Андрія Лозового. Тож чого чекати від новаторства – з’ясовували журналісти порталу “КРАПКА”.

“Українці більше не зможуть вільно поховати своїх покійних родичів. Тіло померлих можна буде віддати землі лише після розтину. Натомість рішення про експертизу прийматиме суд. Зважаючи на перевантаженість установ, вироку Феміди доведеться чекати не менше трьох діб. А без нього морги не прийматимуть тіла на зберігання. Та й холодильних камер на всіх покійників не вистачить” – кілька останніх тижнів новину про трупний колапс, який загрожує країні через правки Андрія Лозового до КПК, “смакували” чи не усі ЗМІ. Натомість сам народний депутат запевнив: внесені ним зміни стосуються лише “кримінальних” небіжчиків, і жодним чином не вплинуть на пересічних громадян. Ба більше, ажіотаж довкола новаторства, яке набирає чинності сьогодні, 15 березня, вважає брудною кампанією проти себе.

ЩОДО ІСТЕРІЇ НАВКОЛО “ПОПРАВОК ЛОЗОВОГО”

Так звані “поправки Лозового” приймались пакетним законопроектом і складались із двох частин: поправка, що стосується термінів досудового слідства і поправка, що стосується проведення експертиз в кримінальних провадженнях.
Поправка щодо проведення експертизи стосується того, що раніше аби провести останню, слідчому достатньо було винести постанову. А, тепер слідчому разі потреби у проведенні експертизи потрібно звертатись до суду із клопотанням про таку потребу. Суддя-слідчий протягом 72 годин повинен винести, або невинести постанову про проведення такої експертизи.
Поправка про суд.експертизу дійсно, як 5-те колесо до воза, але стосується лише ДОСУДОВОГО СЛІДСТВА У КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕННЯХ!
“Плюсів” у такої поправки – жодних, а от мінусів хоч відбавляй! Серед них:
– збільшення навантаження на органи суду (суддя повинен ознайомитись із матеріалами справи і постановити або непостановити постанову щодо проведення експертизи);
– з’являється ще одна непотрібна ланка, що збільшить термін досудового слідства і погіршить роботу із доказами (багато слідів на трупі протягом 72 годин можуть зникнути або погіршитись – сліди від ін’єкцій наприклад).
Навіщо ж була зроблена така поправка? Як, на мене аби зменшити незалежність органів досудового слідства (МВС), зробити їх більш контрольованими і керованими.
Повторюсь, що разі невідкриття кримінального провадження, жодних проблем із розтином або похованням у пересічних громадян не буде!

– Щодо поправок, які обмежують час досудового слідства, то, дійсно не погані зміни. Адже це зменшує час досудового слідства максимально до 18 місяців (по тяжким злочинам), за потреби час можна продовжити один раз на такий самий термін. І це доречно, оскільки, такі провадження, як “справа Майдану” будуть розслідувати “всякі Горбатюки” доти, доки не вмре останній політикан, у якого на руках кров Небесної сотні. Не дивлячись на побоювання деяких громадян, злочини, що не розслідували протягом 3-5 років, навряд-чи взагалі колись розкриють. А, ось нагромадження непотрібного паперу і томів справи – скільки завгодно. Відомі також факти шантажування слідчими підозрюваних протягом багатьох років, під прикриттям закону, що можна тягнути досудове слідство десятиліттями. Власне це і обмежать правки , – коментує рівненський юрист-правозахисник Валентин Дупак.

Про те, що зміни до Кримінального кодексу дещо ускладнять роботу правоохоронцям, говорить заступник начальника ГУ НП у Рівненській області – начальник слідчого управління Олександр Панасюк.

Він зазначив, що напередодні відбулася спільна нарада поліції, прокуратури та слідчих суддів. На ній прийняли рішення, що ухвала про проведення експертиз надаватиметься у день звернення слідчого до суду.

– З 15 березня по всіх кримінальних провадженнях ми звертатимемося за заходами забезпечення кримінального провадження (тимчасовий доступ до речей та документів, накладення арешту на майно, застосування запобіжних заходів та інші) до суду. Проблематика ж полягає у тому, що тепер Рівненський міський суд розглядатиме клопотання слідчих зі всієї області, а це суттєвий наплив роботи. Що ж стосується експертиз, то раніше слідчий самостійно направляв постанову до експерта, тепер же змушений буде звертатися із відповідним клопотанням до суду. Також змінені терміни досудового розслідування. Які починаються з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру і до дня повідомлення особі про підозру: 6 місяців у випадку кримінального проступку, 12 – щодо злочинів невеликої і середньої тяжкості, 18 – у тяжкому або особливо тяжкому кримінальному порушенні, – пояснює правоохоронець.

Також зміни, внесені Андрієм Лозовим, стосуватимуться проведення обшуків, експертиз, застосування запобіжних заходів, продовження терміну досудового розслідування тощо. Що ж до поховання осіб, які померли природною смертю за місцем проживання, то проблем із цим не виникне.

У свою чергу автор змін до КПК України Андрій Лозовий на своїй сторінці у «Фейсбук» пише, що жодна його правка не стосується поховання людей. Нардеп переконаний: спекулювати на нововведеннях стали, аби “завалити антикорупційну правку, яка обмежує терміни слідства і таким чином забирає у силовиків на місцях можливість штучно затягувати розгляд кримінальних проваджень”.

Марія МАРТИНЮК