По літері, по слову, по рядку, по вірші… Впродовж двох років рівненська майстриня Олена Медведєва вишивала книгу поезій «Я поцілую мальву у щоку» відомої української поетеси Ліни Костенко. Сьогодні її презентували в Рівному. Приурочили це до дня народження поетеси.

фото: О. Харват

Так, сторінки книги виготовлені зі світло-зеленого полотна, фарбованого власноруч, а вірші на них вишиті авторськими літерами у техніці стебнівки. Цей шрифт майстриня запатентувала.

Олена розповідає, що обрала саме цю книгу для вишивання за покликом серця.

– Я завжди слухаю своє серце і воно мене спонукало вишивати саме цю збірку поезій. Я не могла відмовити собі в цьому бажанні. Так, приступила до роботи. Полотно фарбувала сама, бо такого кольору, який хотіла, знайти не змогла. Тонку зелену шкіру, яку придбала на обкладинку, комбінувала, адже вона не була суцільною, – зазначає Олена Медведєва.

фото: О. Харват

Долучилися до створення книги й рівненські прихильниці творчості Ліни Костенко.

–  До роботи над цим проектом долучилися відомі рівнянки, у тому числі й мама 19 прийомних дітей, волонтерка, яка стала військовою, актриса, яка зіграла Марусю Чурай та інші. Під час майстер-класу вони вишивали сторінки. Хтось відтворив рядок, хтось – кілька літер. Але рівнянки залишили в книзі часточку свого тепла. У результаті вийшло 34 сторінки, на яких вишиті 72 вірші, – додає вишивальниця.

фото: О. Медведєва

За словами майстрині, сама книга вийшла розміром 60 см на 42 см, і вагою у 5 кг.

– Обкладинку для вишитої збірки поезій виготовляли на замовлення у Львові з найтоншої шкіри зеленого кольору. Оздобили її вишитими мальвами. Також оздобила вишитими рамками із мальв у росі й сторінки видання. Вони розміщені дзеркально. У цьому допомагала художниця Наталія Серветник, – каже Олена  Медведєва.

фото: О.  Медведєва

Знає про унікальну книгу й сама Ліна Костенко. Так, днями донька поетеси Оксана Пахльовська надіслала подяку рівненській майстрині за такий приємний подарунок до дня народження Ліни Василівни. Тим часом Олена Медведєва надіється, що поетеса побачить її витвір “вживу.”

До слова, «Я поцілую мальву у щоку» стала сьомою вишитою книгою-фоліантом рівненської майстрині. Взагалі її доробок налічує більше двох десятків рукотворних книг, кожна з них у єдиному екземплярі. 

Вікторія РИЧКО