Коти будуть в долі, але не в темі. Мова йде про їх “вільне проживання” у підвалах багатоповерхівок. Вже невдовзі сесії міськради депутати мають прийняти проект рішення “Про заходи захисту безпритульних котів від жорстокого поводження у Рівному”. Ним частково задовільнять бажання активістів захистити бездомних тварин. Самі ж міські обранці кажуть, що теж люблять чотирилапих і не проти захищати їх права, проте відкритим залишається питання, як проконтролювати виконання цього рішення і виявити порушення прав тварин. Та й хто і в який спосіб має донести інформацію котам-безхатькам, що їм тепер “відкриті” всі двері? А головне, хто платитиме законним власникам будинків за тепловтрати, спричинені перебуванням тварин у підвалах та прибиратиме після них? Ба більше, якщо права котів порушать, то що тепер вони до суду підуть? Чи, швидше, позов про порушення своїх прав подадуть законні власники будинку? Що ж все таки мають дозволити котам, та хто і чому проти – з’ясовувала журналіст порталу “КРАПКА”. 

Які права котів захищатимуть?

Нагадаємо, минулоріч на сайті міськради була опублікована петиція, авторка якої просила визнати вуличних котів частиною екосистеми Рівного, дозволити їм вільно жити в підвалах, на горищах, в інших місцях їх постійного перебування та знищувати гризунів. Таку ініціативу підтримали 300 рівнян. Тепер чиновники зобов’язанні винести питання на розгляд сесії.

Як пояснила заступник начальника УЖКГ Рівного Олена Москальчук, рішенням міськради передбачається надати так звані “вільні права” котам, як того просили зоозахисники.

– Тобто, заборонити вилов безпритульних котів на території міста. А також рекомендувати власникам і утримувачам будівель не створювати навмисних перешкод для виконання котами функції природної дератизації, надаючи їм доступ до комірних та підвальних приміщень, забезпечити дотримання норм експлуатації підвальних, комірних приміщень і горищ, запобігати ненавмисній і навмисній ізоляції там котів, що може загрожувати їм загибеллю, – пояснила чиновниця.

Окрім того наголосила, що це рішення має лише рекомендаційний характер.

– Ми не можемо змусити рівнян відкрити підвал, зробити в ньому отвір чи ще щось якщо це будинок, скажімо, ОСББ, але ми можемо рекомендувати створити доступ до приміщення котам у холодну пору року, – каже Олена Москальчук.

Хто проти?

Тим часом проти такого рішення голови ОСББ, мовляв, тепер права котів захищають, а законних співласників будинків – порушують. І хто має платити за тепловтрати, зумовлені “вільними правами” та прибирати наслідки перебування котів у господарських приміщеннях будинків.

– Є державні будівельні норми, якими не передбачено місця для бездомних тварин у багатоквартирних будинках. І жоден будинок у Рівному не має закладених витрат на облаштування місць для котів. ОСББ – це приватна власність і її долю мають вирішувати співмешканці, а не зоозахисники чи депутати. А співмешканці разом із головами ОСББ ставлять перед собою завдання зменшити тепловтрати – тому утеплюють будинки, закривають підвали, закутують труби взимку, а котики ці ковдри гарно роздирають. У той час, як платити за це співласникам. Тому мешканці не хочуть брати зобов’язання піклуватися про котів-безхатьків. Якщо ж депутати так хочуть захистити права тварин, то можуть дозволити перебувати котам у комунальних приміщеннях, наприклад, у підвалах міськвиконкому, ЖКП тощо, – вважає керівник ГО “Рада голів ОСББ Рівного” Роман Алексійчук.

Сусіди можуть?

В той час, як рівненські обранці мудрують над вирішенням “котячого” питання, у кількох містах України цих чотирилапих уже визнали частиною екосистеми. Хоча без скандалів не обійшлося. Та й рішеннями, які приймали міста-сусіди нічого не сказано про те, щоб дозволяти котам вільно перебувати у приватних будинках, до яких нині прирівнюються ОСББ.

Так, депутати Київської міської ради підтримали рішення “Про деякі питання безпритульних котів у місті Києві”. Відповідну петицію зареєструвала зоозахисниця Вікторія Кирилюк. Рішенням забороняється замуровувати “продихи” підвалів, залишаючи віконця для входу котів, аби вони мали доступ до підвалів. Також у розмові зі столичними журналістами активістка наголосила, що, виловлючи гризунів, коти покращують санітарний стан підвальних приміщень.

Щоправда, питання про те, хто має платити за тепловтрати, які зумовлені відкритими отворами в підвалах і прибирати послід чотирилапих у Києві теж піднімали.

П.С.: Охочих оплатити проживання котів у підвалах так і не знайшлося 😉

Перелік заходів для захисту тварин від жорстокого поводження ухвалила й Львівська міська рада. Відтак, у місті Лева забороняється відловлювати чотирилапих на території населеного пункту, за винятком необхідності регулювання їх чисельності способом біостерилізації, здійснення вакцинації або з метою перевлаштування їх до нових власників. Вилов котів дозволяється і в тому випадку, коли є загроза життю, здоров’ю та безпеці людей. Також комунальні господарства та ОСБС мають творити цим тваринам вільний доступ до комірних та підвальних приміщень.

П.С.: Обурення мешканців ОСББ до уваги також не взялися. Щоправда, й рекомендації міськради навмисно ніхто не дотримується і особливого “доступу” до підвалів котам не створювали.

Також визнали котів частиною екосистеми міста і в Одесі. “Спільно з представниками громадських об’єднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, розробити механізм реалізації цього рішення шляхом впровадження інституту опікунства”, – йдеться у затвердженому рішенні міськради.

А в містечку Кам’янське, що на Дніпропетровщині, котам забезпечили не лише право вільного пересування, а й проживання у теплих підвалах. Місцеві зоозахисники таким рішенням міськради задоволені. Відтепер мерія може штрафувати ЖЕКи, які не будуть дотримуватись припису та обмежуватимуть пересування тварин. Так, коти можуть проживати у підвалах, а місцеві жителі їх підгодовувати. Щоправда, в рішенні прописані обов’язки лише для будинків, які обслуговують ЖКП і нічого не сказано про ОСББ.

Які ж права та яким чином нададуть рівненським котам – стане відомо під час засідання сесії.

Вікторія РИЧКО

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Топ-найцікавіші петиції: коти-громадянини, трамвай у Рівному і кришнаіти “до побачення”