Без м’яса, але з повноцінною його заміною і дотриманням норми білка в раціоні. З 1 березня вихованці 28 дитсадків Рівного залишилася без м’ясних продуктів. Причина – з фірмою, яка виграла тендер на постачання м’яса у дитсадки Рівного в 2018 році, СБУ та управління держаудиту області не рекомендували укладати договір. У результаті торги відмінили та оголосили нові. Чому виникла така ситуація і як її вирішують – читайте далі.

За словами заступника міського голови Рівного Галини Кульчинської, в обласному центрі діє 35 дитсадків, у семи з них – самостійна бухгалтерія.

– Так, централізовано закупівля продуктів харчування через відкриті торги відбувається у 28 дитсадків. Що сталося зараз? Договір на постачання м’яса у 2017 році було продовжено на 20%, тобто на суму 819 тисяч гривень. Відтак, за ці кошти постачали м’ясну продукцію впродовж січня – лютого. Тим часом 20 грудня минулого року управління освіти Рівного оголосило торги, 31 січня цього року – було визначено переможця. Так, відповідно до законодавства, договір із фірмою, яка виграла тендер потрібно укласти не раніше, ніж через 10 днів після визначення переможця. За цей на управління освіти надійшло два листи від контролюючих органів із рекомендацією не підписувати договір із переможцем. Зокрема, від управління західного офісу держаудитслужби в Рівненській області, спеціалісти якої рекомендували утриматися від укладання договору, та від УСБУ області. В останньому листі йшлося, що учасники тендеру могли вдаватися до змови з метою забезпечення перемоги одного з учасників, оскільки є ознаки пов’язаності. Також наводилися й інші аргументи, на які ми змушені були зважати, адже це закупівля на суму майже 6 мільйонів і відповідні органи можуть контролювати та аналізувати хід її проведення. Через це 13 лютого відмінили торги і вже наступного дня оголосили нові. Так, аукціон, на якому визначать переможця, відбудеться 26 березня. Якщо аукціон пройде нормально, то через 10 днів ми укладемо договір із переможцем і в квітні постачання м’яса на дитсадки відновлять, – розповіла Галина Кульчинська.

Наразі на сайті публічних закупівель зазначається, що свої пропозиції на постачання м’яса свинини та яловичини обвального без кістки подали дві фірми – ТДВ Рівнехолод і ФОП Шевчук Анатолій Володимирович. Очікувана вартість тендеру – 5 мільйонів 688 тисяч гривень. За ці кошти фірма-переможець має надати на дитсадки 48 000 кілограм м’яса.

Вікторія РИЧКО