Вже тривалий час у Рівному тривають перипетії щодо ринку “Моріон”. Так, щодня маємо якісь нові події, які так чи інакше пов’язані з цим невеликим ринком, що в центральній частині міста. З чого ж все почалося та чого чекати – читайте далі.

А почалося з дрібного непорозуміння, щодо підвищення оренди торгових місць, а далі, розгорілося. Маніфестації, виступи на сесії міської ради і звернення до міського голови і правоохоронних органів.

З часом, більшість підприємців ринку нові договори оренди такі підписали, адже за участі депутатів сторонам вдалося домовитися про зниження вартості оренди. Втім, частина торговців, незважаючи на поступки адміністрації ринку, від підписання договору відмовилась.

При чому змінилися і вимоги цієї протестної групи. Тепер, вони відкрито вимагають передати ринок їм в управління. В ультимативній формі частина підприємців зажадали від міського голови розірвати договір оренди території навколо Будинку побуту з фірмою-оператором ринку. Про вартість оренди торгових місць вони уже навіть не згадують.

Так, в адміністрації ринку “Моріон” кажуть здивовані такою позицією деяких торговців, адже в планах підприємства, вже цієї весни, оновити ринок, відремонтувати асфальтне покриття, провести упоряджувальні роботи, перетворити схожий на шанхайські трущоби ринок, у цивілізоване, європейського зразка, місце для торгівлі.

Що ж стосується тих, хто уже півроку не сплачує за розташоване на ринку торгове місце, але продовжує, на думку представників фірми-оператора, несанкціоновану торгівлю, то адміністрація вже подала на них до суду. Стосовно 5 підприємців-неплатників уже є відповідні рішення Господарського суду. Якщо, інші підприємці, що поки не уклали договори не схаменуться, судові позови будуть подані і проти них.

Тим часом, програні судові справи, спонукали неплатників активізувати свої дії, спершу були блокування автотранспорту, потім спроби зламати ворота і вдертися на ринок у вихідний день, дійшло навіть до спроб влаштувати бійку, в результаті чого постраждав директор ринку Павло Маковецький.

Тим часом, критики зазнала і місцева влада, регулярні пікети під час сесії міської ради, мітинг з плакатами в центрі Рівного, і на закуску, спроба блокувати важливу автомагістраль. Більше того, звичайний господарський конфлікт, яких у нашому місті десятки, спричинив приїзд до Рівного знімальної групи одного з центральних телеканалів. Їм торговці заявили, що підозрюють місцеву владу у корупції. Вочевидь, якраз тому, що мерія не вбачає законних підстав для того, аби розривати договір з МПП “Моріон”. Не виключено, що хтось досить професійно консультує торговців з ринку, щодо методів тиску на місцеву владу.

То, яка справжня мета у згаданої групи підприємців? Життя покаже. Але в місті ходять чутки, що земля ринку Моріон, що у центрі міста, цікавить певну групу впливових осіб у столиці. Можливо, саме з їхньої подачі дрібна суперечка на ринку зацікавила один із центральних телеканалів. Версія, цілком має право на життя, враховуючи, що вільної землі в центральній частині Рівного вже не лишилось.Тож, ринок Моріон можуть забрати у рівнян, і не виключено, що вже найближчим часом.

Наталія ШИШКА