Жителі Рівненщини мають задекларувати доходи, отримані від продажу сільгосппродукції.

Так, відповідно до норм Податкового кодексу України до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III, із змінами та доповненнями, для ведення, зокрема, особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому, в зазначений розмір не враховуються земельні ділянки, їх частки (паї), які не використовуються, тобто здаються в оренду, обслуговуються (абзац третій п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Як роз’яснила начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб  ДПІ у м.Рівному Наталія Фесовець, якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах. У цьому випадку до 1 травня 2018 року за 2017 рік необхідно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити у термін до 1 серпня цього року самостійно нарахований податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.

Якщо ж сільськогосподарська продукція буде продаватись податковому агенту (юридичній особі або СПД-фізичній особі), то обов’язок нарахування та утримання податків покладається на такого агента.

Рівняни, які мають задекларувати доходи, можуть звернутися у Центр обслуговування платників (вул.Відінська, 8) для отримання консультації щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи та сплати податку. Там також можна безкоштовно отримати бланк декларації.