У переддень Світлого Воскресіння Христового цьогоріч, 7 квітня християни східного обряду відзначають ще одне з найбільших весняних свят – Благовіщенням Пресвятої Богородиці. Цього дня у храмах Рівного відбуваються тематичні богослужіння, а віряни звертаються до Матері Божої із проханням захистити і допомогти. Що рівнянам варто знати про свято Благовіщення – читайте далі.

Історія свята

Благовіщення – одне з найбільших свят, яке належить до дванадцяти найважливіших після Великодня.

У християнській традиції воно означає добру, радісну звістку, яку Архангел Гавриїл приніс Діві Марії про те, що вона народить Ісуса. За переказами, ангел з’явився у будинок праведного Іосифа, коли Марія читала Священне Писання, і сказав: “Радуйся, благодатна! Господь з тобою! Благословенна ти між жонами”. Далі ангел повідомив, що Марія народить сина і має назвати його Ісусом. Марія відповіла, що вона раба Господня і хай буде так, як хоче Бог.

Символізм Благовіщення

Це свято має в собі глибокий символізм, адже означає позбавлення від гріхів Єви, втілене в непорочному зачатті Марії. Початок святкування з Благовіщенням Пресвятої Богородиці бере в III столітті. Однак під час радянської влади свято Благовіщення посилено викорінювалась урядом, а його прихильників переслідували.

Взагалі ж вважається, що символів у свята три. Зокрема, промінь світла, по якому спускався Святий Дух, прядка, біля якої сиділа Марія в момент появи Архангела Гавриїла і пальмова гілка, що символізує височину почуттів і думок.

Традиції дня

Зі святом Благовіщення пов’язано безліч традицій. У цей день не можна працювати, шити і в’язати, забивати худобу, шумно веселитися.

У храмах 7 квітня заведено пекти і освячувати проскури. У давні часи в кожній родині пекли проскури за кількістю членів сім’ї.

Нагадаємо, в 2018 році християни східного обряду відзначатимуть Воскресіння Христове 8 квітня. Християни західного обряду зустріли Великдень 1 квітня.