Північну об’їзну дорогу побудують навколо Рівного. Передбачається, що магістраль розвантажить низку доріг міста від транзитних автомобілів, що прямують зі сторони Житомира та Києва у напрямку Луцька та Устилуг. Її будівництво мають розпочати в 2019 році.

Нагадаємо, свого часу депутати Рівненської міської ради під час сесії прийняли звернення до Укравтодору та Кабінету Міністрів України з проханням спорудити таку магістраль. Ініціатором рішення був секретар міськради Сергій Паладійчук.

За його словами, звернення відправили трохи більше року тому, в лютому.

– Ми просили Укравтодор та Кабінет Міністрів України виділити кошту на добудову, так званої, Північної об’їзної дороги навколо Рівного, яка має з’єднати Київську та Луцьку траси. Підставою для прийняття звернення стала інформація, яку я отримав із Києва, що західні партнери та Уряд України посилену увагу приділятиме будівництву доріг упродовж найближчих кількох років. Враховуючи, що питання спорудження такої об’їзної дороги вже років з 20 актуальне для Рівного, наше звернення спонукало керівництво Укравтодору звернути увагу на цю проблему. Так, починаючи з минулої весни, відбулося кілька базових нарад у Рівному та Києві щодо цього питання. Наразі воно рушило з місця і фактично, моя ініціатива, яку підтримали колеги-депутати, зараз втілюється у життя конкретними кроками, – каже Сергій Паладійчук.

А також додає, що це глобальний проект, вартість якого може сягнути до мільярда – півтора мільярда гривень.

– Передбачається, що кошти на будівництво цієї магістралі виділять із державного бюджету в рамках програми “Дороги України”. Також розглядатиметься питання щодо можливого виділення частини коштів із бюджету Рівного та області. Наразі є рішення про виділення коштів на оновлення проектно-кошторисної документації, яка була розроблена раніше. Якщо все складеться, як плануємо, на кінець року буде готовий проект і в 2019 році можна приступати до спорудження дороги. Загальна її протяжність 14 кілометрів. Об’їзд складатиметься із 3 ділянок: 4 кілометрів існуючої дороги, 6 кілометрів – нового будівництва, 4 кілометри – реконструкції. Плануємо, що її будівництво триватиме до 2 років і в 2020 році – на початку 2021 року зможемо розвантажити дороги Рівного від транзитних автомобілів, що прямують по трасі М-06 з Житомира та Києва у напрямку Луцька та КПП Устилуг – по трасі Н-22. Тому будівництво такої магістралі важливе, адже крім того, що вона дозволить уникнути заторів на вулицях Шухевича, Князя Володимира, Млинівській, Макарова, частково дорогу на вулиці Степана Бандери, об’їзд ще дасть можливість зберегти на довше асфальтне покриття на цих вулицях, адже вони не розраховані для великогабаритного транспорту, – розповів секретар міськради.

До слова, наразі навколо Рівного є так звана, мала об’їзна дорога – це з’їзд від траси Київ-Чоп до Житинського кільця.