Тиждень після Великодня вважається Провідним, або Поминальним. У ці дні в храмах Рівного відбуваються Богослужіння з панахидами, літіями, а на кладовищах – із освяченням надгробних пам’ятників. Завершується Провідний тиждень Поминальною неділею, яка цьогоріч припадає на 15 квітня. У цей день прийнято провідувати могили своїх близьких і рідних, а також молитися за них. Що рівнянам варто знати про Поминальну неділю і які традиції, пов’язані з цим днем – читайте далі.

У цей день моляться за тих, хто не з нами

Вважа­ється, що після Велико­дня на цілий тиждень Гос­подь відпускає душі помер­лих на землю. А вже у неді­лю ці душі приходять на цвинтар, тож рідні мають змогу з ними “поспілкува­тися”, здобути певну пози­тивну енергію. А також по­прощатись, адже цього дня вони повертаються назад, на небо.

Кажуть, коли у Провідну неділю падає дощ, то котрась із душ пла­че, що Господь не від­пустив її до рідних за земні гріхи.

У різних областях України Поминальну неділю називають по-різному: Гробки, Дарна неділя, Могилки, Провідна неділя, Радониця, Фомина неділя… На Поліссі, Волині традиційно відзначають Провідну неділю, хоч окремі парафії мають Проводи в інші дні. Та скрізь є традиція молитися за тих, хто вже не з нами…

Залишаючи на могилах горілку рідні оскверняють пам’ять померлих

Як розповів керівник прес-служби Української православної церкви Київського патріархату протоієрей Василь Рудніцький, спеціально для поминання близьких печуть паски, або ж беруть ті, що залишають із Великодня, роблять крашанки.

– Кожен старається прибрати могилки рідних, а також доглянути покинуті «гробки», що поруч. Після Служби Божої в день Проводів священики й парафіяни хресним ходом ідуть на цвинтар, де відправляють загальну панахиду. Потім кожна родина, яка бажає, запрошує священика на могили своїх предків, щоб відслужити там літію. Подекуди прийнято залишати на могилах пасочки, крашанки, цукерки, навіть чарку з горілкою. Чи варто це робити? Адже наїдки розтягують тварини, а місце поховання має бути у чистоті та спокої. Церковною традицією установлено, що молитва за померлих повинна бути з жертвою. Тому варто віддавати харчі тим, хто не в змозі купити, чи приготувати святкові страви, а не класти їжу на могилах. Що ж до звичаю залишати, чи навіть лити на могилу горілку, то це взагалі неприпустимо: цим оскверняється пам’ять померлих, – пояснює священик.

Бажано нести на цвинтар живі квіти

Стосовно квітів, якими родичі прикрашають пам’ятники на Проводи, то за словами протиієрея, бажано нести на цвинтар лише живі, а не штучні.

– Адже, спалюючи залишки вінків та букетів, ми завдаємо шкоди довкіллю. Більше того, нині на кладовищах у містах України вже почали розміщувати інформацію про те, якої шкоди завжають штучні квіти, – додає священик.

Вікторія РИЧКО