Першокласників, які йтимуть до школи цієї осені та навчатимуться за програмою Нової української школи, в Рівному забезпечать комп’ютерами. Наразі на це потрібно 1 мільйон 600 тисяч гривень. Адже реформа передбачає, що з 1 вересня у місті має запрацювати 106 перших класів, які навчатимуться за новим підходом.

Як повідомив голова комісії з питань бюджету і фінансів Рівного, депутат міськради Олег Карпяк, ниніі більшу частину коштів на це вже виділено.

– Так, на придбання комп’ютерів і програмного забезпечення для Нової української школи з державного бюджету виділили 576 тисяч гривень. Стільки ж дали з міської скарбниці за рахунок перевиконання бюджету впродовж чотирьох місяців 2018 року на минулому засіданні сесії, яке відбулося 19 квітня. Тобто, наразі для забезпечення комп’ютерами усіх класів потрібно ще приблизно 450 тисяч гривень. Ці кошти в міському бюджеті є і їх можна додати на придбання техніки та програмного забезпечення вже зараз, – каже депутат.

Справа в тому, що наприкінці минулого року, з бюджету Рівного виділяли 1 мільйон 200 тисяч гривень на придбання комп’ютерів старшокласникам, пояснює Олег Карпяк.

– Фактично, управління освіти Рівного в січні цього року могло провести тендер і придбати необхідну техніку. Втім досі цього не зроблено. Нині ж ми можемо оголосити тендер на придбання комп’ютерів для старшокласників, розглянути пропозиції, які надійдуть і придбати їх дешевше. За рахунок цього додати кошти, які необхідні, щоб закупити техніку першокласникам. Таким чином вже в червні буде можливість облаштувати необхідну кількість класів для навчання за програмою Нової української школи, – зазначає Олег Карпяк.

А також додає, що паніка, яку нині створюють у місті щодо того, що не всі першокласники зможуть навчатися за новою програмою – штучна.

– Адже при потребі ми зможемо додати кошти з міського бюджету за рахунок перевиконання для придбання комп’ютерів і старшокласникам. Але поки не буде проведено тендер і ми не знатимемо пропозицій – про це рано говорити, – зауважує голова бюджетної комісії.

Нагадаємо, раніше міністр освіти України Лілія Гриневич обіцяла, що кошти на придбання компютерів і програмного забезпечення за новою програмою для рівненських першокласників виділять повністю із державного бюджету. Проти нині дали трохи більше, ніж півмільйона і тому тепер кошти, яких не вистачає, виділять із міського бюджету.