Сьогодні, 5 травня, у селищі Клевань Рівненського району перепоховали князів Чорторийських, які були розбудовниками населеного пункту. Рештки князів знайшли під час розкопок в одній із крипт Благовіщенському костелу.

На перепоховання приїхали нащадки роду Чорторийських, які тепер мешкають у Польщі, а також генеральний консул цієї Республіки. Прийшли також представники місцевої влади.

Службу відслужив Єпископ Варшавський.

Наразі відомо, що в усипальні в Клевані покоїлися син Юрія Чорторийського.

– Коли вперше потрапив до костелу, настоятель розповів історію, як кістки представників роду Чорторийський свого просто валяли по підлозі. Коли ж почалися дослідницькі роботи, найперше стали розбиратися, скільком людям можуть належати ці рештки, – розповідає  один із ініціаторів розкопок Сергій Мініч. – Під час робіт один із членів експедиції випадково провалився у підвал, ми оторопіли – це було родинне поховання, де неушкодженими лежали рештки 18 людей. Особи п’ятьох вдалося встановити – це Микола Чорторийський, син Юрія Чорторийського, із дружиною, а також троє їхніх дітей

Після антропологічних досліджень рештки шляхетного роду перепоховали в цій же усипальні, вже у трунах та за католицьким обрядом.

– Що цікаво, антрополог, який досліджував рештки, встановив, що Чорторийські насправді мають не польське, а литовське коріння, – резюмує Сергій Мініч. – А на їхні кошти було видано Пересопницьке Євангеліє, на якому нині присягають українські президенти.

Марія МАРТИНЮК