Нещодавно вийшла друком чергова книга відомого журналіста, письменника та історика-дослідника з міста Костополя, що на Рівненщині, Олександра Намозова. Видання має назву “Костопіль. Події, легенди, імена” і є своєрідним подарунком до 235-річчя із дня заснування населеного пункту.

Окрім історичних матеріалів, до книги увійшли більше 250 фотографій. Зокрема, з архівів Ізраілю та Нідерландів.

– Цікаво, що у 1941 році в одній із костопільських шкіл протягом року Іван Мітринга та Григорій Рибак, які в подальшому були відомими ідеологами різних спрямувань УПА Бульби Боровця та Степана Бандери. Також у цій книзі написано про знаменитий європейський санаторій Гута Степанська, який діяв на теренах Костопільщини і мав аналог тільки в Швейцарії. Знищений 1943 року і до цього часу не відбудований, – розповідає автор. – До речі, вперше описав тюремний заклад, який знаходився в 30-40 роки у нас в місті і вважався одним з найсуровіших на теренах Рівненщини. Басейн, який був у Костополі в 30-60 роках. Сьогодні ж у нас басейну немає… Дав нові фото просвітян 30-х років, а також усіх церковних споруд, які діяли до другого приходу “совєтів” у 1944році. Звісно, у збірку ввійшли розповіді про загиблих у АТО земляків та Героя небесної сотні.

Книга “Костопіль. Події, легенди, імена” вийшла за кошти міської ради, а також кількох місцевих промислових підприємств. Втім, припускає Олександр Намозов, у продаж видання навряд чи надійде. Швидше за все, каже, книга “поїде” по інших країнах у якості подарунку. Принаймні, така доля спіткала його перше видання про рідний райцентр “Костопіль. Місто над Замчиськом”, яке вийшло друком у 2013 році.

– Це вже дванадцята моя книга, яка видана офіційно. А взагалі їх написано 14. До слова, 80% матеріалів які увійшли у збірку “Костопіль. Події, легенди, імена” і стосуються минулого століття – до мене ніхто не друкува, – додає Олександр. – У частині ж іншої книги про сучасний Костопіль я пишу про тутешніх талановитих митців, спортсменів, а також розвиток міста і участь громади у міжнародних проектах. Як зумів, але історію за 235 років в одній книзі помістив. Зрозуміло, що є портрети і матеріал про загиблих в Ато земляків і Героя небесної сотні. Фото волонтерів і захисників країни. В кольоровому альбомі сучасні фото талановитого фотохудожника Сергія Кундаса.

Марія МАРТИНЮК