Смизька ОТГ, що на Рівненщині, стала першою об’єднаною громадою в Україні, де реалізували проект «Будуємо Україну разом» (БУР).

Про результати роботи БУРу в Рівненській області, презентацію заходів, реалізованих у Смизькій об’єднаній громаді, розповіли організатори табору «Будуємо Україну Разом»: адміністраторка Віра Пасішнюк, координатори будівельного напрямку Ігор Мосевич та культурно-освітньої програми Олександра Теслюк.

Це перший проект БУР на Рівненщині, який реалізували Всеукраїнський  волонтерський табір, Рівненська ОДА, місцева влада, громада й бізнес за підтримки Міністерства молоді та спорту України.

За словами Віри Пасішнюк, такі проекти є важливими, оскільки їх втілення потребує залучення місцевої молоді, дієвого діалогу між владою, громадою та представниками бізнесу. Спільна діяльність сприяє не лише розвитку громади, а й залученню молодих людей до громадського життя.

Організатори відмітили, що проект у Смизькій громаді став успішним. На його впровадження Міністерство спрямувало 200 тисяч гривень. Упродовж двох тижнів травня волонтери працювали у трьох напрямках. Перший – це організація молодіжного простору у смизькому парку «Дубина», там збудували літню сцену. Другий – вуличне мистецтво: створення муралів на стінах Смизької бібліотеки та на бетонних стендах у місцевому парку. І третій напрямок – це допомога трьом малозабезпеченим сім’ям із Смиги, Старої Миколаївки і Шепетина у ремонті домівок та створення літньої сцени у с.Берег.

До реалізації проекту долучилися місцеві бізнесмени, вони надали будівельні матеріали та техніку. А ще виступили спонсорами для однієї з сімей – учасників проекту.

Також учасники БУРу особливо увагу звертають на культурно-освітню складову. Багато часу відводиться для спілкування молоді, обміну досвідом, відвідування туристичних об’єктів та історичних пам’яток. Зокрема, волонтери побували в Острозі, де зустрілися з місцевими активістами.

Нагадаємо, «Будуємо Україну Разом» – це волонтерський молодіжний проект, заснований БО «Львівська освітня фундація»у 2014 році. Щороку БУР залучає волонтерів із усієї України, щоб разом допомогти неповним, малозабезпеченим, багатодітним сім’ям відновити їхні домівки, а також підтримати місцеві громадські простори та молодіжні платформи в різних містах України. Діяльність проекту почалася з Краматорська, де в 2014 відновили 25 квартир, зруйнованих обстрілами. З того часу БУР провів майже 40 таборів, в яких взяло участь 1400 волонтерів. Разом із ними БУР допоміг відремонтувати домівки 144 сім’ям та створив 7 молодіжних платформ.