Водойми Рівного почали рятувати за допомогою спеціальних фонтанів. Наразі перший із них, який розміщений у парку “Молоді”, вже почав працювати. Він насичує киснем воду в озері “Лебединка”.

За словами науковця, учасника виконання робіт із встановлення фонтанів-рятівників Сергія Базуріна, в місті вже розміщено три фонтани, які мають наповнювати водойми кисневою водою.

– Один із них розміщений на озері “Лебединка”, другий – на мості річки Устя поблизу стадіону “Авангард” і третій на березі річки на вулиці Набережній біля бетонного “острівця”. Ці аераційні споруди діють за єдиним принципом. Є свердловина, у якій збираються води верхнього водного горизонту і через спеціальний насос потрапляють у трубопровід, звідти у фонтан, де при контакті з повітрям наповнюються киснем і далі спеціальними струменями йдуть у водойму. Такий спосіб є першим кроком до вирішення відразу двох проблем – підтоплення центральної частини міста через перенасичення ґрунту водою, і наповнення річки, озера кисневою водою, що сприятиме їх очищенню, – каже Сергій Базурін.

Як пояснив науковець, наразі свою функцію у тестовому режимі почав виконувати перший фонтан-рятівник. Він допомагатиме самоочищенню і наповненню киснем озера “Лебединка”, а також у спекотну погоду зволожуватиме повітря. Зараз спеціалісти налагоджують роботу цієї аераційної споруди.

Вікторія РИЧКО