Ось уже два десятиліття 60-річний Олександр Воробйов вирощує батати. Радіоелектрик за освіти, про цю культуру він, мабуть, знає більше, аніж досвідчені агрономи. Зізнається, солодка картопля – його хобі, обробляючи яку, відпочиває душею. Чому вирощує саме цю картоплю та які її особливості – чоловік розповів жителям Рівненщини. 

– Батати ми почали вирощувати понад двадцять років тому. Мама любила поратися на землі, цікавилася новими сортами городини, культурами, постійно виписувала різні журнали для садівників та городників. Так, у одному номері прочитала про батат, і замовила собі п’ять різних сортів, – розповідає пан Воробйов. – На жаль, прижився лише один. Справа в тому, що в той час мало хто знав про особливості догляду за цією рослиною. Ми також вчилися на власному досвіді. Сорт, що залишився, назвали «Вінницьким аборигеном». Згодом докупили ще один – «Вінницький рожевий». Назвали так тому, що коли люди запитували, які саме сорти вирощуємо, ми не знали, що відповісти. Тоді хтось і запропонував: «Та назвіть хоча б якось…».

З роками кількість сортів батата у родині Воробйових збільшилася до тридцяти трьох. Ними засаджували близько трьох соток городу. Чимало клубнів передали господарники з Німеччини, Польщі, Ізраїлю, з якими вінничанин обмінювалися досвідом. Олександр зізнається, намагався посадити ті сорти, що продають у наших супермаркетах, проте рослини навіть пагонів не пустили.

– Дійшов висновку, що найкращий урожай дають ті сорти, які мають короткий вегетаційний період та адаптувалися до наших широт. Ця культура теплолюбива, тож до нашого клімату пристосовуються лише найстійкіші види. Батат садять із розсади. Її вирощую сам. На початку березня саджу клубня у ємкість із землею і заношу до теплого приміщення проростати, – ділиться досвідом господар. – Температура в приміщенні повинна бути більше двадцяти градусів. В кінці квітня – на початку травня вже маю розсаду. У відкритий грунт висаджую, коли середньодобова температура перетне 15-радусний рубіж. Як і будь-яку іншу розсаду, солодку картоплю висаджувати краще під вечір, коли сонце менш агресивне. Перед висадкою слід загартувати саджанці: щойно потепліє, на кілька виносити їх на вулицю. Деякі господарі висаджену в землю культури накривають агроволокном або плівкою, щоб рослина не замерзла при раптовому похолоданні та швидше вкорінилася. Проте я цього не роблю, оскільки моя розсада й так витримує температурні перепади. Найкраще ж у нашому кліматі плодоносять сорти з білою, та фіолетовою м’якоттю. Не поганий урожай дають світло помаранчеві. А от яскраво помаранчеві – примхливі, у нас замало сонця для них. До речі, овочі з мого городу екологічно чисті, оскільки не обробляю жодними хімічними речовинами.

Вінницький городник розповідає, солодка картопля вимагає спеціальних умов зберігання. У льосі, приміром, вона швидко почне гнити через низьку температуру. Тож зберігати овоч краще у сухому приміщенні при температурі +10 – +13 градусів. Якщо буде тепліше, рослина швидко проросте. Олександр Воробйов тримає ящики з батами у коморі.

– Батат можна запікати, варити, смажити… У деяких стравах він смакує більше, аніж картопля. От тільки для більшості українців ця рослина – екзотика. Буває, приходжу на базар за продуктами, й розповідаю продавцям, що вирощую батат, а вони здивовано питають: «А що це таке?». Пояснюю, що це солодка картопля, але її не їсть колорадський жук. На що чую: «То це ж ГМО якесь!». І переконувати їх у протилежному немає сенсу, – каже пан Олександр. – Насправді, цей овоч дуже корисний. Він знижує тиск та рівень холестерину, покращує згортання крові. Батат рекомендується вживати людям, які мають проблеми із системою травлення, а також хворим на цукровий діабет. До того ж, регулярне споживання цього продукту сповільнює старіння.

Марія МАРТИНЮК