З початку поточного року  працедавці Рівного спрямували на соціальні потреби 541,8 млн. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що на 103,5 млн. грн., або на 24  відс. більше надходжень відповідного періоду минулого року.

Фахівці ДПІ у м.Рівному нагадують суб’єктам господарювання, що сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Законом України від 08.07.2010 №2464 – VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами (далі – Закон про ЄСВ), є недоїмкою (п.6 частини першої ст.1 Закону про ЄСВ).

Суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів (частина третя ст.25 Закону про ЄСВ).

Статтею 25 Закону про ЄСВ та ст.165-1 КпАП передбачено фінансову та адміністративну відповідальність фізичних осіб – підприємців, зокрема, за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску.

Так, за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20 % своєчасно несплачених сум (п.2 частини 11 ст.25 Закону про ЄСВ).

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 % суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені починається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня фактичної сплати (перерахування) включно (частини 10 та 13 ст.25 Закону про ЄСВ).