Що може змусити серце битися частіше, одночасно рухатися 28 м’язів тіла, а також спалити чимало калорій? Ранкова пробіжка, складання іспиту, генеральне прибирання? Або ж… поцілунок. Так, 6 липня відзначають всесвітній День поцілунків. Що рівнянам варто знати про поцілунки – у нашому матеріалі.

Визнати поцілунки святом не лише душі, але й всесвітнім, вирішила Організація Об’єднаних Націй більше двадцяти років тому. Відтак, День поцілунків офіційно почали відзначати 6 липня. Неофіційно ж свято виникло ще раніше – у ХІХ столітті в Англії.

А взагалі історія появи першого поцілунку бере свій початок із біблійних часів і згадується вже в першій книзі Біблії – Буття. Його застосування у людських взаєминах дуже різнобічно, це і вираження любові, і вираз теплих сімейних почуттів, товариське привітання і вираз галантної поваги до особи жіночої статі. Людина навіть примудрилася використовувати поцілунок для зради – «поцілунок Іуди». Однак суть поцілунку залишається незмінною – це все ж прояв любові.

Тим часом психологи по-своєму тлумачать поцілунок. Як пояснив лікар – психіатр сімейної консультації Василь Галябар, поцілунки – це є дуже корисна форма спілкування.

– Організм людини працює за рахунок того, що має різні зовнішні стимули. Завдяки їм ми і реагуємо на світ. Наприклад, тепло, холод, звук, світло тощо… Але є такі хороші рецептори – тактильні, і, власне, дотик до когось, відчуття тіла, досить інформативне та інтимне. Крім цього, є певні зони, які називаються найбільш чутливими, або ерогенними, тобто які відповідають за більш чітке сприйняття тактильних подразників. Людські губи відносяться до найбільш збагачених цими відчуттями та рецепторами. Тому, коли є потреба духовного та тілесного спілкування, коли люди відчувають симпатію, то додаткова стимуляція цих частин тіла породжує відчуття відкритості, взаємозбагачення і стимулює потяг, – каже Василь Галябар.

Окрім того, за його словами, поцілунок викликає вироблення ендорфінів – маленьких хімічних речовин, які дають можливість відчувати радість.

– Виходить цікава закономірність – я роблю цю дію і мені приємно, мені приємно – я роблю цю дію, – пояснює психіатр. – Таким чином бачимо феномен умовного рефлексу. Тобто людина, яка має до когось потяг хоче її обняти, поцілувати, пригорнути інстинктивно, це закладене природою. Тим часом людина, яка позбавлена можливості цілуватися і бути цілованою росте збідненою. Діти, які втратили можливість щоб їх любили з дитинства, в більшості випадків виростають черствими. Тому принципово важливо, починаючи з грудного віку, щоб малюк відчував дотик мами, – пояснює він.

У свою чергу стоматологи стверджують, що поцілунки – відмінний спосіб захисту від карієсу. Секрет в тому, що слина містить велику кількість з’єднань фосфору, кальцію та природних антибіотиків. Крім цього, довгий поцілунок нормалізує кислотність в порожнині рота, тому він особливо корисний після їжі.