Ніколи ми не будемо братами… У той час, як українці вже п’ятий рік поспіль відстоюють свою землю і мирне небо, за це гинуть сотні-тисячі патріотів, представники Російської Федерації продовжують нав’язувати опертя “русского мира” на нашій землі. “Братовбивство. Єдиний народ….” – так коментують події на Сході України посланці Кремля… у рясах. Викривлена проросійська пропаганда поширюється і через храми, які перебувають під юрисдикцією Москви. Так, нині на Рівненщині напружена міжконфесійна ситуація, пов’язана з майновими претензіями представників релігійних громад користуватися своїми храмами, зберігається у 19 населених пунктах. Тим часом “гінці русского міра” розказують про те, Україна і росія – “братній народ”… Чому РФ так тримається за українські храми та чи можливе об’єднання церков в Україні? Відповіді на ці питання шукали наші журналісти. 

Рівненщина: мовою фактів

А сотню вже зустріли небеса…
Летіли легко, хоч Майдан ридав…
І з кров’ю перемішана сльоза…
А батько сина ще не відпускав…

Людмила Максимлюк

А поки представники РФ намагаються загарбати Україну по шматках, військові – стримують агресора. За цей час полягли сотні молодих бійців, ще десятки – опинилися в полоні… Щойно “братня” білокам’яна зазіхнула на наші території, Україною прокотилася антиросійська хвиля – українці свідомо стали відмовлятися від російських товарів і послуг. Ці настрої не оминули й релігійного спектру.

Так, не бажаючи більше молитися під юрисдикцією окупанта прихожани заговорили про те, аби місцеві храми передати під патронат Київського Патріархату. Якщо в одних селах консенсус знаходили мирним шляхом, то в інших – доходило до сутичок. Лише на Рівненщині у 19 населених пунктах зберігається напружена міжконфесійна ситуація, пов’язана з майновими претензіями громад УПЦ КП на право користування культовими спорудами УПЦ. Спостерігаючи, як затято українці відстоюють своє, РФ відкрила на мирних територіях ще один фронт – релігійний. Намагаючись розбурхати ситуацію в країні, московська пропаганда чи не на кожному кроці кричала про блаженство “русского міра”, що Україна і Росія – “братній народ”.

Нині по деяких храмах навіть дійшло до судових процесів. Як виявилось, УПЦ МП незаконо приватизовує майно громади. Так, у разі якщо громада перестає функціонувати, то згідно статуту, майно (храм тощо) переходить у власність єпархії УПЦ МП. Тобто, фактично відбувається крадіжка.

Наприклад, маленька церква в селі Птича Дубенського району “прославилася” далеко за межами області через те, що більшість громади села вирішили, що хочуть, аби храм був у підпорядкуванні Київського Патріархату. Тим часом окремою ухвалою Рівненського окружного адмінсуду від 10.05.2017 було встановлено факт порушення законодавства при передачі у 1991 році храму для УПЦ Птича. Та МП не відступає і продовжує претендувати на цей храм.

Схожі ситуації склалися й у селах Повча, Миньківиці, Підлужжя, Мильча, Листвин, Берег і Білогородка Дубенського району.

А також у селах Гощанського району – Рясники, Дуліби, Чудниця, Мнишин, Микулин, Красносілля.

У селах Бадівка та Вельбівно Острозького району, в селі Уїздці Здолбунівського району, в селі Деражно Костопільського району та селі Заболотинці Млинівського району.

Більшість мешканців населених пунктів зробили свій вибір на користь Української Церкви… Та МП не хоче відступати, ймовірно, аби не втрачати вплив на храми, які нині повністю залежні від РПЦ. Більше того, всі парафії УПЦ МП в Україні, Російська Православна Церква на своїй карті “приписала” собі. Тобто нині фактично всі храми України, які перебувають у юриспруденції МП, фактично підпорядковані РПЦ і про ніяку “автокефалію” УПЦ не можна говорити.

Так, наприклад, в статуті УПЦ (Розділ I, пункт 5) вказано, що УПЦ є самокерованою частиною РПЦ. Також у цьому ж статуті РПЦ (Глава XI, пункт 18) зазначається, що самокерованою Церквою (в складі РПЦ) з правами широкої автономії є Українська православна церква. Більше того, підкреслюється, що митрополит Київський є постійним членом Священного Синоду РПЦ, який є в свою чергу керівним органом цієї церкви (Глава V, пункт 4).

Ось і виходить, що в той час, коли українські військові гинуть за цілісність держави, РФ продовжує безпосередньо чи опосередковано контролювати сотні українців у храмах. Більше того, Російська Православна Церква в Україні немає канонічного права називатись “Українська Православна Церква”. Адже офіційно МП – самоврядна православна церква з правами широкої автономії у складі Російської православної церкви на території України. І хоча Московський патріархат переконує світ у власній незалежності від Кремля, факти показують інше. За 5 років війни десятки журналіських розслідувань доводять, що церква – це ідеологічний форпост країни-агресора. Втрата позицій Московським патріархатом означатиме і поступову втрату Російською церквою першості в світовому православ”ї, а це аж ніяк не входить у плани Кремля.

Україні – Єдина Церква

Наразі шлях до об’єднання церков в Україні перейшов вже від рівня бажання одного чи кількох населених пунктів до загальнодержавного. Так, нещодавно Верховна Рада України прийняла звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням надати Томос на створення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви. Підтримали звернення 268 депутатів Верховної Ради України. Проти – проголосували всі присутні нардепи від “Опозиційного блоку”. Такі ж звернення у знак підтримки Помісної Православної Церкви в Україні прийняли депутати Рівненської міської та обласної рад.

Підтримали цю позицію і мешканці Рівного, які вийшли на спільний молебень за об’єднання храмів в Україні.

Тим часом за словами, Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, в Україні має бути єдина помісна православна церква.

Саме тому, свого часу Патріарх Філарет на конференції у Європейському Парламенті закликав присутніх підтримати нашу державу в цьому прагненні. У своїй доповіді Святійший Патріарх зазначив, що наразі Україна на шляху до створення єдиної помісної церкви та надіється на підтримку європейської спільноти в цьому.

– Томос – це документ про те, що Українська Православна Церква є Незалежною, Автокефальною, відокремленою від Москви, яка входить у сім’ю Православних Церков. І дай Бог, щоб найближчим часом ми отримали цей документ. А це означає, що цим Томосом об’єднується Київський Патріархат і Автокефальна Церква та частина архієреїв Московського Патріархату, які підписали звернення до Вселенського Патріарха про надання Томосу про автокефалію, – пояснив під час свого візиту на Рівненщину Патріарх Філарет.

А також додав, що варто продовжувати молитися, щоб Господь довів цю справу до кінця. І сподіватися, що 1030-ліття Хрещення Русі будемо святкувати як визнана Українська Автокефальна Православна Церква…

До слова, якщо Вселенський Патріарх підтримає таке прохання, то передбачається, що до Дня Хрещення Русі, який відзначають 27-28 липня, в Україні створять єдину Православну церкву.

Тим часом, не виключено, що на фоні об’єднання церков під час відзначення Дня Хрещення Русі, представники УПЦ МП намагатимуться створити картинку для проросійських мас-медіа про розкол між православними, який не сприяє об’єднанню та створення в Україні єдиної помісної церкви.

Наразі  Святий і Священний Синод Вселенського Патріархату прийняв до розгляду звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні, Постанову ВР на його (Звернення) підтримку, а також відповідні звернення ієрархів українських православних церков.

Також Синод Вселенського Патріархату прийняв рішення про початок процедур, необхідних для надання автокефалії Православній Церкві в Україні. Зокрема, буде відповідно проінформовано інші помісні православні церкви, йдеться на сайті глави держави.

Коли під куполами вже не залишилося віри…

А поки українці прагнуть до об’єднання храмів і відстоюють свою землю, під час проповідей отці УПЦ МП запевняють, що на Донбасі йде братовбивча війна, що Європа – розплідник аморальності та безбожності, натомість “милостива” РФ не перестає молитися за мир… “на єдиній руській землі”…

Так, під час однієї зі своїх закордонних проповідей єпископ Макарівський Гедеон, Вікарій Київський заявив, що варто “помолимося за те, щоб Господь благословив нашу багатостраждальну Україну, звідки він приїхав. Нині в Україні розкол, йде братовбивча війна, гинуть люди… Православні люди, бо ми не розділяємо українців і росіян, для нас це один народ…”

Братовбивство? Єдиний народ? І це каже так званий владика УПЦ московського патріархату про Україну і РФ за кордоном….

Опубліковано Юрою Качаном Середа, 4 липня 2018 р.

Ці слова викликали хвилю обурень серед українців, адже з вуст проросійського священика звучала відверта брехня і перекручування фактів у проросійському напрямку.

До слова, як пише сайт “Релігійна правда“, згаданий очільник захоплення представниками УПЦ МП території Національного музею історії в Києві отець Гедеон (Юрій Харон) має громадянство Росії та прикривається нелегальним українським паспортом. Харон є власником двох квартир та двох дорогих автомобілів. Також у розпорядженні “Релігійної правди” опинилися документи контролюючих органів за період із 2004 до 2014 року. З висновків і перевірок чисельних комісій стає зрозуміло, що у “Десятинного монастиря”, настоятелем якого є о.Гедеон, взагалі відсутні будь-які документи на землю, а будували культову споруду на залишках старовинних фундаментів Десятинної Церкви без жодного погодження.

Щоправда, “посланець русского мира” забув додати, що це не Українці почали війну на чужій землі, Українці боронять своє, те, що так звані “старші брати” хочуть відібрати. Анексія Криму, протистояння на Донбасі, тисячі обірваних життів, десятки тисяч скалічених доль – це ціна, яку Українці платять за своє… А поруч із цим у куточку причаїлася надія і віра в те, що Україна буде єдиною…

…Ніколи ми не будемо братами…