У кількох районах Рівненщини загинули льотні бджоли. Збитки підраховують більше десятка пасічників. Бджолярі переконані: комахи гинуть через те, що фермери обробляють поля із авіації.

Анатолій Добродій із села Радиславка, що в Рівненському районі, бджолярством займається понад 40 років. Спершу господарював сам, а згодом до справи долучився і син Олег. На обійсті чоловіків стояло аж 76 вуликів. Добродії зізнаються, траплялися ситуації, коли частина комах гинула під час зимівлі. Однак випадку, коли за кілька днів загинули усі льотні комахи, не пригадують.

– Цьогоріч на полях неподалік села фермер вирощує сою, кукурудзу та соняшник. Сподівалися, що з останньої культури отримаємо щедрий збір меду, – розповідає 38-річний Олег Добродій. – Проте трапилося таке нещастя… Усі бджоли, які працювали в полі, вимерли за тиждень. Заходиш на пасіку, а біля кожного вулика лежить купка-дві мертвих комах. Незадовго до цього наділи окроплювали з літаків, бджоли потрапили в полу дії хімікатів.

Випадок Добродіїв не поодинокий. Подібне нещастя спіткало ще кількох пасічників із цього населеного пункту, а також і села Городища Рівненського району та Шкарів Гощанського. До обласної спілки пасічників звернулися близько десяти господарів. Проте, переконані в організації, потерпілих значно більше.

– Кілька комах ми віддали до лабораторії на експертизу, проте встановити речовину, від якої вони загинули, там не змогли. Сказали, не мають таких реактивів, – розводить голова спілки пасічників Андрій Тимощук. – Тож скликали комісію, і написали акти в усі провладні органи краю.

У свою чергу в ГУ НП України в Рівненській області повідомили, що У Рівненському районі за фактом звернення голови спілки пасічників відкрили кримінальне провадження за статтею 239 ККУ (забруднення або псування земель). Слідчий перевіряє наявність усіх сертифікатів та документів у фірми, на продукцією якою окроплюють поля.

Тим часом у Рівненській обласній асоціації фермерів та землевласників запевняють, що місцеві землероби до лиха не причетні. Втім, погоджуються, ситуація, у яку потрапили пасічники – неприйнятна.

Так, за словами голови асоціації Андрія Кузміча, ці поля орендують підприємці з інших регіонів.

– І перш ніж приступити до скроплювання полів із авіації, фермер зобов’язаний попередити про це пасічників за кілька днів, – додав він.

Марія МАРТИНЮК