Оповиті легендами та цікавими історіями давні мури замків, дивовижні витвори природи та новостворені туристичні об’єкти манять подорожуючих на Рівненщину. В області є чимало місць, де варто побувати. Відтак, портал “КРАПКА” пропонує вам дізнатися більше про туристичні особливості краю. Пропонуємо добірку місць, створених природою, які варто відвідати на Рівненщині.

Тунель Кохання 

Це місце оповите легендами та вже впродовж багатьох років манить туристів у смт Клевань, що неподалік від Рівного. Тут освідчуються у коханні, знімають романтичні фільми і передачі та просто насолоджуються природньою красою так званого Тунелю кохання.

Зелений тунель у лісовому масиві, утворений заростями дерев та кущів. Сплітаючись між собою гілками і листям, вони виглядають наче тунель точної арочної форми. Кажуть, арка має символічне значення, трактуючи, що колія на дві рейки – це ніби символ шляху для двох доль.

Туристи вірять, що якщо самотня людина, стоячи у цьому тунелі, загадає бажання знайти свою половинку, воно обов’язково збудеться. Пари ж просять у долі в цьому місці вічного кохання.

Базальтові стовпи 

Природа може вразити геніальними творіннями, з якими не зрівняється майстерність архітектора. Одним із таких творінь на Рівненщині, що привертають увагу як місцевих жителів, так і туристів є 30-метрові базальтові стовпи, які знаходяться поблизу села Базальтове Костопільського району.

Місцеві жителі купаються тут, щоб оздоровити шкіру, а посеред озера розташований “Острів закоханих”. Знаходяться вони на відстані приблизно 60 кілометрів від Рівного.

Взагалі ж глибокі озера у минулому були затопленими кар’єрами, нині ж вони надають неповторну красу цьому місцю. Є тут і діючі кар’єри, де ведеться видобуток базальтів.

Зараз стовпи мають протяжність приблизно до 230 м. Їх висота місцями досягає і 30 м, а товщина – 1,2 м.

Чорне озеро

Чорне озеро знаходиться у селі Бишляк того ж таки Володимирецького району. Його розміри – 550 метрів на 400. На 200 метрів в озеро вклинюється сосновий півострів.

Має це місце й свою легенду про неймовірне кохання двох молодих людей, яке розлучила смерть дівчини. А гірка туга хлопця зробила це місце чорним. Звідси й походить назва озера, кажуть місцеві жителі.

Цю водойму туристи відвідують не часто, тому все тут лишається ще не дуже зіпсованим.

Біле озеро

Нині Біле озеро є одним із найулюбленіших місць відпочинку на Рівненщині влітку. Знаходиться воно у Володимирецькому районі. До озера можна підійти просто з лісу або зупинитися на тамтешній базі відпочинку. Середня глибина озера 10 м. До глибини 2-2,5 м вода прозора.

Площа Білого озера – 453 га. В Рівненській області воно друге за величиною. Особливістю цього місця також є хімічний склад води – гідрокарбонатно-кальцієво-магнієва. Воно одне з небагатьох в Україні з підвищеним вмістом гліцерину у воді, через що має надзвичайні цілющі властивості.

Також водойму називають озером молодості та вважають, що шкіра після купання у ньому стає дуже м’якою. Її навіть свого часу возили в бочках по залізниці польським панночкам.

Природа навколо озера також особлива. Є рідкісні й цікаві рослини. З тварин зустрічаються вовк, лисиця, вужі, ящірки. На берегах озера гніздяться дикі качки, гуси, живуть бобри та ондатри.

Ще є легенда, що Білим це озеро назвали через туманну погоду, яка характерна для водоймищ, розташованих біля атомних станцій, адже озеро знаходиться неподалік від Рівненської АЕС. Проте місцеві жителі кажуть, що таку назву водойма отримала за білий пісок на своєму дні. Адже, якщо дивитися із висоти пташиного польоту, то здається, що озеро й справді біле.

Озеро Нобель

Озеро Нобель – найбільше на Рівненщині. Знаходиться воно у Зарічненському районі поблизу одноіменного села Нобель.

Його площа сягає 4,99 квадратних кілометри з глибинами до 10 метрів. Озеро включене до території регіонального ландшафтного парку “Прип’ять-Стохід”. У межах парку привабливими є озера з піщаними берегами річок Прип’ять та Стохід, які нагадують дельту Дунаю.

Тим часом околиці озера є місцем гніздування птахів різних видів, у тому числі диких гусей і лебедів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ТОП-10 місць, які варто відвідати в Рівному [ФОТО]

Монастирі Рівненщини: 5 українських святинь, які варто відвідати [ФОТО]