Україна понад усе і в нашій державі має бути Помісна Православна Церква – під таким гаслом у Києві пройшла хресна хода з нагоди 1030-ї річниці Дня Хрещення Русі. За різними даними, захід об’єднав від 65 до 150 тисяч вірян. Долучилися до святкової ходи й паломники та священики з Рівненщини. Як це було – далі.

З блакитно-жовтими прапорами, гаслами “Слава Україні”, в вишиванках та вірою серця православні з різних куточків України молилися у Києві за Помісну Православну Церкву.

Хресну ходу очолив Святіший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Перший заступник міністра внутрішніх справ заявив, що участь у  Хресній ході за єдину помістну церкву взяли близько 65 тисяч вірян. За їхню безпеку відповідало 2,5 тисячі правоохоронців.

 

– У Ході взяли участь біля 65 тисяч осіб. Ситуація була спокійна та контрольована. Як і вчора, підрозділи вибухотехніків та кінологів перевірили маршрут Ходи аби не допустити терактів та провокацій. За безпеку громадян відповідали поліцейські, нацгвардійці та підрозділи ДСНС, – наголосив Сергій Яровий.

У свою чергу глава інформаційного управління УПЦ-КП архієпископ Євстратій (Зоря) повідомив, що в заході взяли участь до 150 тис. прихожан.

– Найбільша хресна хода в історії України,- так назвав хресну ходу, яка відбулася сьогодні, Патріарх Філарет у своєму слові після молебню на Володимирській гірці.

– За різними оцінками в центрі Києва на молитву зібралося від 65 до 150 тис., або й більше віруючих – море людське важко було злічити. Дотепер так багато патріотично налаштованих громадян, які моляться за перемогу правди і мир в Україні, збирав лише Майдан під час Революції Гідності, – зазначив на своїй сторінці у “Фейсбук” архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря.

У свою чергу Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет зазначив, що цьогоріч в особливому молитовному піднесенні православні в Україні та в українській діаспорі зустрічають 1030-ліття Хрещення Київської Руси-України.

–  Наблизився час, коли Українська Православна Церква – досі поділена і зовнішніми силами штучно ізольована – буде вшанована належною їй гідністю автокефалії через Томос Вселенського Патріарха і Священного Синоду Константинопольського Патріархату, – додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Сьогодні в Україні відзначають День Хрещення Русі

Рівнeнські пaломники долучилиcя до відзнaчення Дня Хpещення Русі [ФОТО]