Сім’я із Рівного – Валентина та Сергій Батуріни, ледве зводять кінці з кінцями. Чоловік інвалід, отримує мізерну пенсію і потребує постійного лікування. А дружина має лише 270 гривень допомоги по догляду за чоловіком. Тому й подружжя змушене шукати хоч якогось порятунку в отриманні субсидії на житлово-комунальні послуги. Та поки до цього дійшло, сім’я пройшла “сім кіл пекла”. Так, 17 жовтня під час візиту в Рівне провідав подружжя лідер партії, народний депутат України Олег Ляшко разом із своїми однопартійцями.

фото: Радіо Трек

Зустріч прийшла в невимушеній бесіді про наболіле. Так, Сергій Батурін розповів, що після того, як подали документи на отримання субсидії, тривалий час чекали перевірки.

– Інспектор мав прийти, щоб перевірити умови проживання, фінансовий стан…, – згадує пан Сергій.

– Чи є у вас нові носки, труси, чи, раптом, не придбали новий телевізор, так?, – доповнив слова чоловіка Олег Ляшко.

– Так. І що ви думаєте, – веде далі дідусь, – приходить цей інспектор в 8:20. Я ще не встиг сісти на коляску, аби відкрити двері, дружина пішла по справах. Дзвоню інспектору – той “скидає дзвінки”. Згодом слухавку таки взяв і повернутися не захотів, мовляв, вже далеко, прийде наступного разу. Потім цей інспектор пішов у відпустку, далі в них була міністерська перевірка і затягнулося… Через певний час телефоную знову й цікавлюся, коли зможе хтось прийти, бо ж і літо невдовзі закінчиться, а субсидії так і не має. На це інспектор відповів, щоб йому більше не телефонував. Щоправда, за кілька днів прийшов до нас. Слава Богу, що я вже встиг сісти на коляску та відкрити двері. Перевірив все, розпитав і сказав чекати результату.

фото: Радіо Трек

– То в результаті вам нарахували субсидію?, – поцікавився Олег Ляшко.

– Так, в останній “платіжці” вже субсидія нарахована. Але ж кілька місяців ми переживали, чекали, адже фінансів не вистачає, аби платити без субсидії, – додає Валентина Батурін.

– Фактично, кілька місяців ви були, так би мовити, “в підвішеному стані”?, – запитав народний депутат.

– Так, хоча після смерті мами, ми вчасно подали документи на отримання субсидії, повідомили, що змінився склад сім’ї, аби нам перерахували, – веде далі жінка.

фото: Радіо Трек

Випадок, що стався із рівненською родиною Олег Ляшко назвав просто знущанням. Мовляв, нині в Україні отримання субсидії перетворили в профанацію для того, щоб мільйони простих українських сімей позбавити можливості мати пільгу.

– Зараз на законодавчому рівні запроваджено низку перешкод, аби менше українців мали змогу отримати субсидію. Добре, що рівненська родина не відступила, телефонувала, просила і отримала таку потрібну їм пільгу від держави. А є ж такі люди, що просто опускають руки, зіштовхнувшись із усіма цими перешкодами. У результаті отримують космічні рахунки за “комуналку”, – коментує народний депутат.

– У вас, яка пенсія?, – запитав у подружжя нардеп.

Жінка відповіла, що чоловік отримує пенсію трішки більше 1700 гривень, а вона 270 гривень по догляду за чоловіком. Так, подружжя за 2 тисячі гривень у місяць і намагається вижити.

фото: Радіо Трек

Все це, що відбувається із нарахуванням субсидії в Україні просто жахіття, вважає нардеп.

– Інспектори, які перевіряють українців, поводять себе гірше слідчих. Адже останнім, принаймні, потрібно рішення суду для того, щоб “допитувати”, а тут перевіряють, чи, бодай, зайвої чашки, або ж буханки хліба не придбали прості люди, аби позбавити їх пільги. Тим часом інспектор, який менше погодив субсидій, ще й премію отримає за це, бо ж держава на людях зекономить. Тому я й спілкуюся із звичайними людьми в різних куточках України, приїхав до цієї родини в Рівне, щоб знати об’єктивну картину, яка відбувається у нашій державі, та вживати заходи проти цього свавілля. Я разом із командою “Радикальної партії” відстоюю інтереси всіх українців, і, в першу чергу тих, хто насправді потребує допомоги та розчарувався у чинній владі. І в Києві я обов’язково розкажу історію цієї родини, як приклад, коли людей намагалися позбавити права на субсидію. Адже, як прожити за 2 тисячі гривень із нашими цінами двом людям, якщо останні кошти ще й в аптеках змушені залишати? До речі, за статистикою, в Україні кожна друга людина відмовляється від лікування лише тому, що не має на це грошей. Хіба не геноцид проти нації і не боротьба за виживання? Я ж за те, що українці жили гідно в своїй країні. Саме до цієї мети ми йдемо разом із командою “Радикальної партії”. Вірю, що за підтримки небайдужих українців нам цього вдасться досягнути і ми зробимо дійсно достойну для життя країну, – зазначив Олег Ляшко.

До слова, випадок із рівненською родиною, яка пройшла шлях боротьби за отримання субсидії непоодинокий. Чимало ж тих, кому все ж не вдалося отримати пільгу, змушені будуть сплачувати за комуналку по 2 – 4 тисячі гривень. Для більшості пересічних рівнян – це непід’ємні суми. У свою чергу чиновники, таку ситуацію пояснюють “змінами до законодавства”. Команда ж “Радикальної партії Олега Ляшка” обіцяє вживати заходи для досягнення справедливості та вирішення подібних ситуацій.

на правах реклами