Майже 50 років Рівненська фабрика нетканих матеріалів зберігає статус найбільшого в Україні підприємства за асортиментом та обсягами виготовленої продукції у своїй галузі. Так, лише в Рівному випускаються армований геотекстиль, сертифікований утеплювач відповідно до стандартів НАТО для військового одягу, жорсткі неткані полотна на пружинні блоки та об’ємні наповнювачі для м’яких меблів на одній виробничій лінії. А ще на фабриці виготовляють чимало іншої продукції – синтепон, фільтрувальні та обтирочні полотна, прикладні матеріали для одягу та взуття, а також інші неткані матеріали для виробничих потреб. Тому не дарма нині Рівненська фабрика нетканих матеріалів є лідером вітчизняної легкої промисловості, впевнено розвивається, а також долучається до соціальних проектів. Про “нетканку”, її виробництво та перспективи – у нашій розмові з заступником голови Наглядової Ради ПрАТ Рівненська фабрика нетканих матеріалів, депутатом Рівненської міськради Богданом Гапяком.

– Пане Богдане, очолювана вами фабрика нетканих матеріалів, відоме рівненське підприємство з багаторічною історією. Розкажіть детальніше про те, як фабриці вдалося стати лідером легкої промисловості України.

– Свого часу наша фабрика створювалась як експериментальне підприємство, де вперше в Союзі мали використовуватися різні способи виробництва нетканих полотен. У 70-их роках “нетканка” була найбільшим галузевим підприємством Європи.  Завдяки своєму ексклюзивному статусу, наша фабрика по праву ввійшла до переліку найпотужніших рівненських підприємств поряд із «Азотом», Льонокомбінатом, Газорозрядним заводом, Заводом високовольтної апаратури та Радіозаводом. У 80-і роки на «нетканці» працювали понад 1500 людей. На початку 90-их років фабрика, як і всі великі рівненські підприємства тоді, переживала непрості часи – виробництво значно скоротилося, були хронічні проблеми зі збутом, відчувався кадровий дефіцит, оскільки люди, не отримуючи зарплату місяцями, масово звільнялися. Проте підприємство не зупинилося завдяки інвестиціям, що їх вклала у «нетканку» рівненська компанія «Пульсар і Ко». Власне з цього й почалося відродження фабрики та розвиток виробництва. Нині ми виготовляємо близько 6 тисяч тон полотен на рік, це найбільші обсяги в Україні.

– Наскільки РФНМ може конкурувати з аналогічними іноземними підприємствами за своїми технологіями, обладнанням?

– Можу без зайвої скромності зазначити, що рівненська фабрика впевнено конкурує із іноземними виробниками, хоча ми й акцентуємо свою увагу на виробництві продукції саме для українського ринку, як альтернативу тій же китайській. На експорт йде незначна частина продукції, тому що ми хочемо, насамперед, працювати в Україні, для українців і популяризувати своє виробництво у своїй державі. Разом з тим, можна сміливо стверджувати, що наша фабрика є європейським підприємством, яке розташоване у Рівному, оскільки на ній встановлене сучасне обладнання стовідсотково імпортного походження, а саме виробничі лінії із Німеччини, Італії, Швейцарії та інших європейських країн.

– Яку саме продукцію випускає “нетканка”?

– Ми випускаємо різні за своїм функціональним призначенням матеріали. Одним із основних напрямків нашої діяльності є виготовлення нетканих матеріалів для меблевої промисловості, виробництва матраців на пружинних блоках та домашнього текстилю. 70% подібної продукції на українському ринку – це матеріали нашої фабрики. Другим важливим для нас напрямком є виробництво геосинтетичних матеріалів (геотекстилю). До слова, РФНМ – єдина в Україні, яка виробляє цей різновид нетканих полотен. Вони  застосовуються у будівництві та ремонті автомобільних і залізничних доріг, злітних смуг аеропортів, житловому та промисловому будівництві, будівництві гідроспоруд. І це ще не все. Напевне, кожен із нас любить споглядати красиві ландшафтні дизайни. Щоправда, не всі знають, що при створенні такої краси використовується рівненський геотекстиль. Окрім того, випускаємо утеплювачі для пошиття курток, робочого та  військового одягу тощо. Так, підприємства, котрі шиють теплий одяг для бійців української армії, використовують наш утеплювач, що сертифікований відповідно до стандартів НАТО. Ще ми виробляємо прикладні матеріали для виготовлення товарів народного споживання, зокрема для внутрішніх деталей взуття, налокітників, накомірників тощо.

– Ви сказали, що геотекстильні матеріали широко застосовуються при будівництві та ремонті дорожнього полотна. Можете назвати кілька конкретних об’єктів, де використовувалися геосинтетичні полотна, випущені на РФНМ?

– Перш за все, хотів би відзначити, що на рівненській “нетканці” працює єдина в Україні лінія із виготовлення армованих геосинтетичних матеріалів виробництва німецької фірми «Karl Mayer». Якщо звичайний геотекстиль може витримувати навантаження 100–200 кг/м.кв, то армований – тонни. Власне, його і використовують у таких відповідальних будівництвах, як гідроспоруди, мости й армування асфальтобетонного покриття. Також кладуть цей матеріал на перехрестях із посиленим рухом транспортних засобів, біля світлофорів, на злітних смугах аеропортів, дорожньо-транспортних розв’язках тощо. Тобто там, де є значне навантаження на дорожнє полотно. А що стосується конкретних об’єктів, то геосинтетичні матеріали нашого виробництва використовували для будівництва траси Київ-Чоп (ділянки від Рівного до Корця та від Житомира до Києва), у Рівному для ремонтів дорожнього полотна вулиць Соборної у центрі, Київської, Макарова, Шухевича, для транспортної розв’язки поблизу з виїздом на Луцьк. Ще ці матеріали використовувалися у Києві для ремонту проспекту Бажана, вулиці Брест-Литовської, у Харкові – при ремонті площі Конституції, проспекту Гагаріна, вулиць Московської, Клочковської та інших. Крім того, ми постачали геотекстиль для ремонту доріг у Черкаси, Кривий Ріг, а також у Тернопіль на ремонт дамби. Взагалі наші матеріали замовляли для ремонту дорожнього полотна у багатьох областях та населених пунктах держави. Одним із найбільших проектів, де використовувався наш геотекстиль, було будівництво Новодністровської гідроакумулюючої електростанції у 2008 році. Для укріплення берегів та дна штучної водойми на цій станції використали близько 6 млн. м.кв. геотекстилю рівненської “нетканки”.

– А чим унікальна рівненська фабрика?

– Існує багато технологій виготовлення нетканих матеріалів. Найпоширеніші це голкопробивний метод (механічна технологія), клейовий (просочення матеріалу келеєм), в’язально-прошивний метод, термічний (за рахунок термофіксації термоплавких волокон). Технологія виробництва дозволяє використовувати натуральні та хімічні волокна, відходи та вторинну сировину текстильних підприємств. На відміну від інших підприємств України з виготовлення нетканих полотен, на Рівненській “нетканці” застосовуються не один-два, а всі основні методи виготовлення таких матеріалів. У 2009 році на РФНМ було запущено так звану сьому лінію. Її основна специфіка полягає у наявності розволокнюючої лінії, на якій здійснюється регенерація волокон з відходів трикотажного виробництва – обрізків та клаптів тканин, а також так званого «секонд-хенду». Регенероване волокно використовується у якості сировини для продукції, що її випускає сьома лінія, поряд з первинною сировиною – синтетичним та натуральним (бавовна, джут, шерсть) волокном. Неткані полотна, що виготовляються на сьомій лінії, широко застосовуються у виробництві м’яких меблів та матраців на пружинних блоках. До таких полотен належать як прикладні матеріали для м’яких частин меблів (наповнювачі), так і жорсткі матеріали, які використовується для запобігання пошкоджень м’яких частин диванів чи матраців від механічного навантаження на них пружин у процесі експлуатації. Сьома лінія Рівненської «нетканки» є ексклюзивною в Україні. Подібні технології існують у Туреччині, в Китаї, низці європейських країн. В Україні ж тільки РФНМ володіє лінією, котра випускає водночас і об’ємні матеріали, й жорсткі.

– Для виготовлення таких масштабів продукції, напевне, потрібно й чимало кваліфікованих працівників. Скільки людей працює зараз на підприємстві?

– Підприємство, попри непрості часи, випускає продукцію, розвивається, дає робочі місця, сплачує чималі податки та залишається лідером у своїй галузі в Україні. Нині в нас працює майже 500 людей, які отримують конкурентну заробітну плату та є спеціалістами в галузі.

– Рівненська фабрика нетканих матеріалів відома не лише своїм виробництвом, а й активною участю у соціальних проектах, акціях. Це ваша особиста ініціатива?

– Я ставлю собі за мету не лише розвивати виробництво і пропонувати Україні свій продукт європейської якості, але й показувати іншим приклад соціально відповідальної компанії і підтримувати тих, хто цього потребує. Тому, разом із командою РФНМ ми не лише розвиваємо підприємство, як лідера з виробництва нетканих полотен, але й приділяємо чимало уваги соціальним ініціативам. Так, впродовж багатьох років ми підтримували рівненський баскетбол, долучаємося до благодійних заходів. А нещодавно у якості подарунку для мешканців вулиці Фабричної ми реставрували фонтан поблизу фабрики. Тепер це ще одне красиве місце для прогулянки. Я, як громадянин і депутат міської ради ставлю собі за мету робити все для того, щоб розвивалося виробництво, бо це приносить користь місту, області і країні, наповнюючи через сплату податків бюджети різних рівнів.

– Відомо, що цьогоріч ви вперше провели свято вулиці Фабричної. Чи плануєте його зробити традиційним?

– Справді, у червні цього року з ініціативи РФНМ до нашого професійного свята – дня працівників легкої промисловості було проведено свято вулиці Фабричної – Мануфактура 2018. Такий захід  відбувся вперше, але враховуючи те, скільки гостей на нього завітало, причому не тільки з нашого мікрорайону, а й з усього міста, плануємо, що воно стане традиційним і відбуватиметься щороку в другу неділю червня.

Наталія КВІТКА

на правах реклами