У Рівному  влаштували День традиційного костюма. Цього разу захід має назву “Доля”.

Під час дійства гості свята змогли побачити старовинне вбрання українців з різних куточків України, які раніше ніде не експонували.

Започаткував  цей захід  «Центр дослідження і відродження Волині» та його голова Володимир Дзьобак. Крім того, цьогріч  вперше цей проект підтримав Український культурний фонд.

 

– Географія свята охопила не лише Рівне та Рівненську область. Одночасно із нами День українського костюма відзначатимуть у м. Стрий Львівської області.- розповідає Володимир Дзьобак.- У Рівному у різноманітних атракціях представлено 30 унікальних моделей українського автентичного вбрання 19-20 ст. За нашим задумом  ми продемонструємо  роль традиційного українського вбрання у житті людини – від народження до старості.

Окрім спідниць, вишитих сорочок, костюмів, тут можна було побачити взуття та верхній одяг, а також стародавні прикраси – волинські дукачі.

А ще усі охочі мали можливість взяти участь у різноманітних майстер-класах народних ремесел.

Також організатори підготували для відвідувачів  чимало розваг з українською музикою, тематичною фотозоною, виставковими експозиціями та виступами   колективів. А хедлайнером музично-святкової програми став гурт колоритних бандуристів «Шпилясті кобзарі».

Керівником творчої частини виступила Оксана Ігас ГО «Нація талантів».

Нагадаємо, день традиційного костюма має на меті відродження традицій виготовлення і культури вжитку автентичного одягу в Україні та, зокрема, на Рівненщині і покликаний створити потужну платформу для спілкування музейних працівників, приватних колекціонерів, мистецтвознавців, етнографів, дизайнерів, майстрів декоративно-прикладного мистецтва та фотомитців задля популяризації і відродження автентичного костюма в Україні.

Оксана КРАВЕЦЬ