Чому зростають ціни на газ в Україні та як їх знизити вдвічі? Як вирішити проблему відсутності опалення у низці населених пунктів за кілька днів? Що потрібно для того, аби економіка країни розвивалася, а державу вивести з кризи? Як зробити армію сильною і зупинити війну на сході України? Відповіді на ці та інші питання під час свого візиту в Рівне давала лідер всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” Юлія Тимошенко.

Про газ та опалення

За словами Юлії Тимошенко, нині українці отримують природній газ за значно завищеними цінами.

– Вже близько місяця в Україні триває опалювальний сезон. Та навіть зараз є 23 котельні, які не отримали природній газ, і в результаті ті, хто до них підключені,  залишилися без опалення. Тобто, людей позбавили права на тепло. Я вважаю це неприпустимим і вимагаю від влади країни в лічені дні подати на ці котельні український газ і забезпечити людей теплом. Якщо впродовж кількох діб цього не станеться, ми разом із командою вирушимо в усі ці населені пункти та привеземо людей до адміністрації президента, щоб їх почули. Адже в Україні є свій газ і впродовж 23 років незалежності наші громадяни його отримували. В останні ж роки цього не відбувається і люди сплачують за газ за значно завищеними цінами, – вважає політик.

Аргументи влади стосовно ринкової ціни на газ і вимушеного підвищення його вартості для населення на 23% Юлія Тимошенко спростовує. На підтвердження приводить кілька фактів.

– В Україні не має ринкової ціни на газ тому що відсутня конкуренція. У нас єдина компанія, яка подає природній газ – “Нафтогаз України”. А ціну на ресурс диктує не ринок та острах не отримати черговий кредит від МВФ, а затверджує Кабінет Міністрів України. Насправді ж, ті, хто при владі, не хочуть втрачати гроші. Тому використовують пропагандистські технології, щоб вплинути на людей. Скажу більше: український газ можна постачати населенню, адже за підрахунками, його видобувають утричі більше, аніж є реальна потреба для людей. І вартість газу можливо знизити вдвічі. Порахуйте самі: собівартість 1 кубометру видобутого газу становить 19 доларів, до цієї суми додамо ціну на транспортування, податки та 30% рентабельності. У результаті отримаємо приблизно 90 доларів за 1 кубометр газу. Нині ж українці купують природній ресурс приблизно за 300 доларів за 1 кубометр. І хтось скаже про ринкову ціну? Не може бути ринкової ціни без реального ринку та конкуренції, це обман людей, – зазначає політик.

Також лідер ВО “Батьківщина” пообіцяла, що разом із своєю командою зробить усе можливе, аби населення отримувало газ українського виробництва дешевше.

Про економіку України та вихід із кризи

Не оминула Юлія Тимошенко й питання економічного розвитку України та сучасного фінансового стану держави.

За її словами, нині від представників влади можна почути звинувачення, що в ситуації, яка склалася в Україні зараз, винен “уряд Тимошенко”. Мовляв, саме тоді набрали кредити, які нині виплачуються. Політик запевняє – це брехня.

– Кожен може зайти на сайт Міжнародного валютного фонду та побачити історію кредитів, які надавалися Україні й коли вони були виплачені. Ті кредити, які свого часу брав “уряд Тимошенко”, – виплачені. Більше того, нині в Україні рекордний борг перед МВФ – 82% від валового внутрішнього продукту і це реальна загроза національній безпеці країни. У той же час, коли я передавала державу уряду Януковича цей показник становив у межах 34% від валового внутрішнього продукту. Тому наша команда пропонує новий економічний курс України, який забезпечить вихід із кризи та стабілізує фінансову ситуацію держави. Над створенням документу працювали провідні українські економісти, фінансисти, експерти, які пропонують реальні кроки, як це зробити, – наголошує політик.

Про конституцію України та економічний розвиток

Для того ж, аби втілити реальні зміни та вивести країну з кризи, на думку Юлії Тимошенко, потрібен комплексний підхід. Саме такі кроки й напрацювала команда ВО “Батьківщина” разом із професіоналами різних галузей. Політик наголошує на 5 основних напрямках, які планує втілювати у життя разом із командою в разі перемоги на виборах.

– У першу чергу ми пропонуємо змінити Конституцію України, шляхом референдуму, адже у Верховній Раді не проголосують за закони, які ламатимуть кланово-олігархічну систему та будуватимуть правову державу. Ми ж розробляємо Конституцію, яка буде спрямована на захист людей, подолає корупцію і допоможе створити дієву правову державу. Документ оприлюднимо, будемо обговорювати, проведемо референдум і затвердимо, – коментує політик.

Другий напрямок, за словами лідера “Батьківщини”, – це новий економічний курс. Зокрема, пропонується 5 напрямків змін:

Перший: переведення економіки країни на шлях розвитку, припинення дешевого торгування сировиною. Натомість пропонується виготовляти свою продукцію і за достойну ціну продавати її.

Другий: зміна економічної політики країни, яка буде спрямована на стабілізацію гривні.

Третій: нова податкова система, яка зменшить навантаження на підприємців і дозволить ввести єдиний податок для аграріїв. Це дозволить малому і середньому бізнесу розвиватися.

Четвертий: створення українського ринку продукції, адже нині виробники виготовляють продукцію, яка не має покупця через скрутний фінансовий стан українців.

П’ятий: підняття драйверів економічного розвитку, що дозволить економіці країни стабільно розвиватися.

Про стратегію миру

Також команда ВО “Батьківщина” пропонує нову стратегію миру та безпеки в Україні.

– Мир буде встановлений і ми нікому не дозволимо заробляти на війні, – наголосила Юлія Тимошенко. – Переконана: майбутнє України в ЄС, а безпека – в НАТО. Адже лише тоді, коли в нас будуть дотримуватися європейські принципи та цінності, Україна зможе розвиватися. А безпеку нам дозволить забезпечити лише дотримання стандартів НАТО.

Досягнути миру в Україні політик пропонує, шляхом переговорів, які проходитимуть у форматі “Будапешт +”.

– Свого часу Україна під гарантії лідерів низки країн світу відмовилася від ядерної зброї, підписавши Будапештський меморандум. Ним передбачається, що лідери країн, які його підписують, дають гарантії, що допоможуть державі в разі ризику війни. Не розумію чому за більш ніж 4 роки війни ніхто не звернувся до цього документу. Нині ті ж самі країни-гаранти ведуть перемовини з іншими державами, які мають ядерну зброю, про підписання такого договору. Ми ж поставимо питання жорстко: спочатку виконайте свої гарантії стосовно України, – коментує Юлія Тимошенко.

Про екосистему життя

Ще одним кроком розвитку України команда ВО “Батьківщина” бачить дотримання прав, свобод людини та забезпечення потреб громадян. Все це умовно назвали “Екосистема життя”. Власне, реалізувати цей крок, на думку лідера партії, допоможуть попередні пункти розвитку країни, які напрацювала команда.

на правах реклами