У ніч проти 26 листопада відбулося засідання РНБО під головуванням президента України Петра Порошенка через захоплення українських кораблів у Керченській затоці. У підсумку
РНБО запропонувала Порошенку ввести воєнний стан на 60 діб, пише ТСН.ua

Як розповів начальник Генерального штабу Віктор Муженко, під час переходу трьох кораблів ВМС ЗС України на їхньому борту було 23 військовослужбовці.

Наразі доля військових невідома. Є інформація про шістьох поранених, але інформації точної немає.

Після доповідей військових президент України Петро Порошенко підтримав введення воєнного стану в Україні. Також

Порошенко закликав нардепів зібратися у ВР для обговорення воєнного стану
закликав народних депутатів України повернутися до сесійної зали для закритого засідання для обговорення воєнного стану.

Також український лідер розповів, що учасники першої хвилі проведення АТО на території Східної України готові виступити на оборони держави.

Голова Держприкорднослужби України Петро Цигикал заявив, що в Україні планують перейти на посилений режим охорони кордону після агресії РФ у Керченській протоці.  Він запевнив, що у пунктах пропуску для громадян України ніяких обмежень не буде. “Пропоную для

У ДПСУ пропонують обмежити в’їзд росіянам через агресію в Керченській протоці
деяких категорій громадян Російської Федерації обмежити в’їзд на територію України”, – додав Цигикал.

Можливе запровадження воєнного стану в Україні не вплине на діяльність банків на території країни.

Тим часом Президент України Петро Порошенко пояснив, що означає можливе  запровадження воєнного стану в Україні.

“Воєнний стан не означає оголошення війни. Воєнний стан запроваджується для оборони”, – зауважив український президент.

У підсумку після обговорення РНБО одноголосно запропонувала президенту запровадити воєнний стан в Україні. Таке рішення було ухвалено після пропозиції секретаря РНБО Олександра Турчинова.

Петро Порошенко звернеться до Верховної Ради, щоб проголосувати за таке рішення. Йдеться про запровадження воєнного стану протягом 60 діб.

Своєю чергою, президент Порошенко закликав народних депутатів прибути на екстренне засідання у понеділок, 26 листопада. Верховна Рада має ухвалити рішення, яке підтримала РНБО.

Також спікер Верховної Ради України Андрій Парубій скликав позачергове засідання Верховної Ради на понеділок, 26 листопада, о 16:00.

“На виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України і зверення Президента України, на понеділок, 26 листопада 2018 року на 16:00 я скликаю позачергову сесію Верховної Ради України”, – йдеться у повідомленні у Facebook.

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру “Яни Капу” та двом катерам “Бердянськ” та “Нікополь”. Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером та навіть вдались до тарану буксира прикордонним кораблем “Дон”. Увечері того ж дня російські кораблі напали на них та захопили, при цьому Українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ РФ, двоє військових постраждали – ВМС ЗСУ
поранивши щонайменше шістьох українських моряків.