Два мільярди шістсот вісімдесят шість тисяч гривень склав бюджет Рівного за 11 місяців цього року. Ці кошти впродовж року ділили між галузями. Дісталося на закупівлю нових тролейбусів, заходи з енергозбереження, ремонт доріг, облаштування нового дитсадка, фінансування програм, проектів, придбання ліків та інші напрямки. Щоправда, в останні місяці перевиконання бюджету незначне і таку тенденцію прогнозують вже до кінця року. На що в Рівному витрачали бюджетні гроші цьогоріч і чого чекати від скарбнички 2019 року – розповів голова бюджетної комісії міськради, депутат Олег Карпяк.

 

– Олеже, бюджет Рівного за підсумками 11 місяців цього року становить 2 мільярди 686 тисяч. Ти, як спеціаліст, як оцінюєш бюджет цього року?

– Цьогоріч бюджет був ефективніший, аніж у попередні роки, бо управління більш логічно почали формувати бюджетні запити та витрачати кошти. Ми старалися завершувати, розпочаті об’єкти, які можливо за рік, аби вони не ставали перехідними та не зростала їхня вартість. Напевне, через це буде менше зроблених об’єктів, але результат для міста буде помітнішим.

– Які великі об’єкти вдалося розпочати, або ж зробити цьогоріч?

– Вважаю, позитивним те, що цього року ми завершили капітальний ремонт дороги на вулиці Шухевича та розпочали на вулиці Макарова. Це дорого вартісні об’єкти і добре, що на них виділили кошти. Також виділили частину суми на реконструкцію стадіону “Авангард” і наступного року продовжимо фінансування об’єкту. Ще нам вдалося утеплити та запровадити заходи з енергозбереження у ЗОШ №18 і 26. Проекти реалізовувалися у співпраці з НЕФКО. Це дасть можливість місту заощадити на оплаті за енергоносії. Завершуємо й будівництво садочку “Вишенька” на Ювілейному і надіюся, що у 2019 році заклад запрацює. Крім того, розробили проект із освітлення вулиць і плануємо замінити всі лампи у ліхтарях на енергозберігаючі. Повністю профінансували муніципальну програму сталого розвитку, за якою реалізовували проекти благоустрою в ОСББ. Позитивом вважаю і те, що за останніх 2 роки в Рівному зменшилася кількість перехідних і “висячих” об’єктів, що дозволяє заощаджувати бюджетні кошти. До слова, в нас були проекти, які переходили з року в рік і за цей час суттєво зростала їх вартість. Тепер такі випадки трапляються набагато рідше.

– Під час останнього засідання сесії, 22 листопада, відбувся перерозподіл коштів. На що і кому додали грошей?

– Ми додавали на нагальні потреби міста, галузей. Зокрема, знімали коштів із об’єктів, які з певних причин не змогли зробити цьогоріч, робили “перекидки” в межах управлінь. З позитивів хотілося б відзначити те, що виділили 200 тисяч гривень на заміну вікон на 1 поверсі ортопедичного відділення центральної міської лікарні. До речі, це практично неймовірний приклад, коли у співпраці з активісткою, яка дуже відстоювала цю пропозицію, за місяць проект пройшов експертизу й ми виділили кошти. Наступного року ми додамо коштів, аби в лікарні замінити вікна повністю. Також в нас виникла непередбачувана потреба виділити 95 тисяч гривень на капітальний ремонт ліфтів у ЦПМСД “Ювілейний”, бо вони поламалися. Цю пропозицію підтримали, бо розуміємо, що людям важко підніматися на вищі поверхи. Хоча надіємося, що новий головний лікар закладу більш ефективно змінить логістику в поліклініці. Адже не може лабораторія, куди приходить значна кількість пацієнтів, бути на 7 поверсі. Позитивним вважаю і те, що додали 238 тисяч гривень на ремонт бібліотеки в мікрорайоні Золотіїв. Скажу відверто, не розумію, чому зараз списують із рахунку бібліотечні заклади. Так, їх треба реорганізовувати під сучасні потреби, але не закривати. Тому я всіляко підтримую розвиток і модернізацію бібліотек у Рівному. А 100 тисяч гривень, які на початку року ми виділяли на придбання інструментів для музичної школи №1 – спрямували на заміну вікон у закладі, бо інструменти за цей час не купили. Також не вдалося реалізувати проект встановлення розумних зупинок у місті за громадським бюджетом. Тому ці гроші в межах управління ЖКГ ми спрямували на прибирання, очищення вулиць і доріг міста взимку.

– На останній сесії викликало активне обговорення виділення 200 тисяч на підтримку футзального клубу “Кардинал-Рівне”. Ти підтримував це рішення?

– Я за розвиток спорту в Рівному і підтримую виділення коштів для всіх місцевих клубів – баскетбол, футбол, футзал, волейбол, бо вважаю, що здоровий спосіб життя варто популяризувати. На останній сесії виникла якась незрозуміла ситуація навколо виділення цих коштів – всі шукали лобіста. Хоча варто зазначити, що цих 200 тисяч гривень були закладені ще на початку року і ми домовилися із клубом, що якщо потреба в них не зникне, то до кінця року додамо. Що і зробили, адже ці кошти потрібні для існування клубу. А щодо лобіювання, то скажу відверто: всі рівненські спортивні клуби можуть розраховувати на мою підтримку, ми маємо підтримувати наших спортсменів, робити все, щоб вони тренувалися і здобували перемоги для нашого міста, а не шукали підтримки деінде.

– Цьогоріч багато говорилося про те, що місто фінансує декларативні обіцянки та зобов’язання держави. Зокрема, медицину, пільгові перевезення тощо. Нещодавно із держбюджету місто отримало медичну субвенцію. Чи вплинуло це на загальну ситуацію?

– Справді нам надійшов 1 мільйон 108 тисяч державної субвенції. Я наведу лише кілька цифр, а висновки, наскільки це вплинуло на загальну картину, робіть самі. З цієї суми близько 680 тисяч – це гроші, які спрямували на зарплату медперсоналу у “первинці”. Варто зазначити, що місто виділило цьогоріч, так би мовити, на датування медицини і в тому числі зарплати медпрацівників, близько 60 мільйонів гривень. Ще 380 тисяч гривень із субвенції ми спрямували на придбання інсуліну хворим на цукровий діабет. Тепер ліків вистачить до кінця року. Тим часом, із міського бюджету на придбання інсуліну ми виділили близько 800 тисяч. Звичайно, добре, що хоч ці кошти надійшли, але місто цього року виділило на медицину чималі суми, які фактично мала б давати держава. Взагалі вважаю, що зараз йде непорозуміння між народними депутатами, Кабміном і депутатами місцевих рад. Адже нам обіцяють виділити кошти на пільги, медицину, освіту, те, що декларує держава. У результаті дають частину суми, або ж взагалі нічого не надходить, і ці зобов’язання покриваємо з міського бюджету. А це кошти, які можна було б спрямувати на потреби міста – ремонт доріг, утеплення закладів, будинків, будівництво дитсадків тощо. І за рік по всіх галузях виходять доволі чималі суми.

– За яким принципом ділили кошти по галузях?

– Намагалися виділити на ті об’єкти, які можна доробити цьогоріч, аби їхня вартість не збільшилася у наступному році. Це дозволить, як заощадити бюджетні кошти, так і стимулює начальників інших управлінь працювати більш ефективно та намагатися планувати свою роботу таким чином, аби роботи по об’єктах, які можна зробити за рік, не затягувати на довше. Як вже говорив, були й виключення, зокрема, виділення коштів на ремонт ліфтів, чого не планували.

– На твою думку, чи вистачить цих грошей управлінням до кінця року?

– Скажу відверто: тим начальникам управлінь, у кого роздуті штати, буде дуже непросто, адже чимало грошей йде на виплату заробітної плати. Якщо ж виникне заборгованість – це кримінальна відповідальність. Тому начальникам управлінь потрібно мудро підійти до розпорядження тих коштів, які їм виділили. Зі свого боку депутати, бюджетна комісія, зможуть допомогти хіба що порадою, бо коштів, щоб додати в бюджеті більше не передбачено. Останній перерозподіл коштів цьогорічного бюджету ми плануємо 6 грудня. Після цієї сесії приступимо до розгляду бюджету на новий рік.

– Як вважаєш, яким буде бюджет Рівного-2019?

– Якщо говорити про прогнози, то бюджет Рівного-2018 точно кращий, ніж нас очікує у 2019 році. Адже державна скарбничка 2019 року – це бюджет виживання для міст, так би мовити, бюджет стагнації. Все, що ми об’єктивно зможемо зробити – це підтримувати життєдіяльність міста, а з великих об’єктів виділятимемо гроші хіба що на реконструкцію стадіону “Авангард”. І якщо не скоротити штати по бюджетних установах, на що перед виборами навряд чи хтось піде, то ми левову частку коштів виділятимемо на заробітну плату. Решта – “на латання дір” по галузях. А депутатам, які захочуть займатися популізмом, хіба дитячий майданчик на округ вдасться “вибити”, бо на більше грошей не вистачить. Тому, якщо зважати на ці обставини, то в 2018 році в нас був вдалий бюджет. І лише в останні місяці через підвищення заробітної плати, не надходження коштів із державного бюджету на задекларовані пільги, програми, в нас погіршилася ситуація. Так, останні місяці ми не можемо перерозподілити кошти від перевиконання бюджету, бо ця сума, менше 5%, передбачених бюджетним кодексом. Наприклад, у жовтні Рівне заробило більше 8 мільйонів гривень, але гроші “зависли” на рахунках казначейства.

– Із чим пов’язана така невтішна картина державного бюджету України-2019?

– Зараз економіка країни не розвивається, іноземні транші закінчуються, кредити потрібно повертати, а в Україні спостерігається економічний спад. Також впливають і політичні причини та наближення президентських, парламентських виборів в Україні. Так, бюджет країни-2019 я б назвав “розподілом між народними депутатами”, адже, як вони самі це називають в інтерв’ю, їм дали “соцпакети” на округи.

– На твою думку, як можна змінити цю ситуацію?

– Поки в Україні відбуватимуться вибори за принципом “оберемо народного депутата, який щось нам пообіцяє на округ”, ситуація у державі суттєво не зміниться. Адже часто люди забувають, що народний депутат має працювати для всієї країни, а не для кількох районів чи однієї області. Його робота проявляється у запропонованих і прийнятих законах, які спрямовані на вирішення проблем в цілому, а не на певній території. Поки цей підхід не зміниться, не думаю, що варто чекати покращення ситуації в областях. А щодо Рівного, то ми зробимо все від нас залежне, аби місто функціонувало і було максимально комфортним для рівнян.