Під час засідання двадцять третьої сесії Рівненської обласної ради депутати прийняли бюджет області на 2019 рік. Проект документа підтримали 50 із 57 присутніх на сесії обранців.

Проголосували з одним суттєвим доповненням – за пропозицією обласної державної адміністрації збільшили видатки на Міжнародний аеропорт Рівне в рамках обласної програми розвитку та підтримки летовища: замість передбачених 1,7 млн.грн. заклали 2,6 млн.грн., врахувавши той факт, що борги та пеня постійно наростають.

Як повідомили в облраді, погасити зарплатний борг перед працівниками аеропорту цього року не дозволяє законодавство, адже бюджетний рік закритий. Водночас, передбачається, що у січні гроші будуть виплачені.

Крім того, 15 млн.грн. депутати заклали під саму програму розвитку та підтримки Міжнародного аеропорту Рівне, за зміни до якої голосували окремо.

Щодо основних бюджетних показників на 2019 рік, то вони виглядають так.

Доходи обласного бюджету на 2019 рік заклали в розмірі 7 мільярдів 153 мільйони 623 тисячі гривень. З них власні доходи складають 776 мільйонів 418 тисяч гривень. Тобто, трохи більше 1/10 бюджету. Решта – це субвенції та дотації з державного бюджету.

Видатки обласного бюджету у наступному році трішки менші за доходи – 7 мільярдів 150 мільйонів 844 тисячі гривень.

Резервний фонд закладено в межах 48 мільйонів гривень. Головний принцип видатків обласного бюджету 2019 року – його соціальна спрямованість. Так, на охорону здоров’я передбачено понад 1 мільярд 390 мільйонів гривень. На галузь освіти – майже 740 мільйонів гривень. 50 мільйонів гривень передано в спеціальний фонд для будівництва освітніх закладів.

Крім того, зросте фінансування на харчування учнів ПТУ та студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації (дітей-сиріт та осіб з їх числа) – на що у бюджеті передбачено понад 90 гривень на день.

Зростають і витрати на харчування: на одного хворого в день заклали в цілому по закладах охорони здоров’я 23,96 грн., трохи більше передбачили для пацієнтів обласного госпіталю для інвалідів війни – 55 гривень на день.

Зросли видатки і на соціальний захист населення. Бюджетом передбачено 136 мільйонів 713 тисяч гривень. Зокрема, на харчування одного підопічного в установах соціального захисту передбачено 46,2 грн.

Бюджет області за іншими галузями виглядає так:

Культура і туризм

Управлінню культури і туризму передбачено 90 мільйонів 165 тисяч грн. Зокрема, на 20 % зростає фінансування театрів – академічного та лялькового, а також обласної філармонії. 480 тисяч гривень передбачено на поповнення фондів бібліотек.

Фізична культура і спорт

На фізкультуру і спорт заклали майже 39 мільйонів гривень. Зокрема, видатки на оплату праці працівників закладів фізичної культури і спорту зростуть більше ніж на 20% і складуть 10 мільйонів 705 тисяч гривень.

Більше 8,5 мільйонів гривень піде на утримання обласний осередків фізкультурно-спортивних товариств. Зокрема, на утримання 6-ти ДЮСШ цих шкіл – більше 4,5 мільйонів гривень.

Також більше 1 мільйона передбачено на закупівлю мікроавтобуса для обласної школи вищої спортивної майстерності.

Обласні програми

На оздоровлення дітей із соціально вразливих груп передбачено 7,5 мільйонів гривень.

На програму енергоефективності – 15 мільйонів гривень.

На програму відшкодування відсотків за «теплими» кредитами – 5 мільйонів 750 тисяч гривень.

На надання кредитів у сільській місцевості індивідуальним забудовникам за програмою «Власний дім»  – 2,6 мільйона гривень.

Для підтримки фермерських господарств – 1 мільйон 200 тисяч гривень.

Природоохоронний фонд затвердили на рівні майже 8,5 мільйонів гривень.

На проведення щорічного обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад області – 2 мільйони гривень.

На розвиток малого і середнього підприємництва, а саме на відшкодування відсотків за кредитами на придбання обладнання) передбачили 1,1 мільйона гривень.

До слова, на понад 24% порівняно з 2018-м роком очікується збільшення фінансування на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг. У спеціальному фонді передбачена субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам в сумі 350 мільйонів 999 тисячі гривень.