Найкращий подарунок той, який зроблений своїми руками. У цьому переконана 36-річна рівнянка Оксана Залюбовська. Уже кілька років поспіль на новорічні та різдвяні свята вона дарує рідним та друзям власноруч виготовлені речі: в’язані рукавички, шарфи, шкарпетки, іграшки, посуд, оздоблений технікою декупаж.

Рукоділлям жінка захопилася ще в дитинстві. Пригадує, як прийшовши зі школи, одразу ж бралася за уроки, аби швидше сісти за улюблене заняття. Тож, йдучи до однокласників на дні народження, нерідко дарувала вишиту картинку, або ж в’язаного песика. У підлітковому віці, каже, перестала задивлятися на вітрини із жіночими рукавичками, шапками, та іншими зимовими аксесуарами – відтоді все в’яже сама.

А віднедавна, зізнається Оксана Залюбовська, вона не купує ще й деякого кухонного посуду: ємкості для спецій та круп, декоративних глечиків та ваз… Опанувавши техніку оздоблення декупаж, жінка власноруч розцяцьковує начиння. – Коли переселилися жити у власний будинок, я поїхала на ринок купити баночку для кави, цукру та солі. Усі вироби були розмальовані на один лад: банально та старомодно. А от ціни – “кусалися”.

– Повертаючись додому без покупки, згадала, у когось зі знайомих бачила слоїк, обклеєний малюнком зі звичайної паперової серветки. Виглядав він досить оригінально. Подумала: а чому б і собі не спробувати. Тим паче, що в коморі полки гнулися від банок із-під соусів та дитячих пюре. Переглянула в Інтернеті відео-уроки, як працювати у цій техніці, закупила необхідні матеріали й почала творити.  Насправді, це досить просто, і кожен може навчитися цій майстерності. Отож, перш ніж приступити до оздоблення, виріб слід обезжирити медичним спиртом. Далі кілька разів покрити акриловими фарбами на водній основі, даючи кожному шару підсохнути. Аби малюнок виглядав об’ємніше, жінка обклеює слоїки яєчними шкарлупами, промитими та очищеними від внутрішньої плівки. А вже на них приклеює вирізаний із паперової серветки малюнок. – Під час клеєння слід випустити з-під серветки повітря. Оскільки після подальшої обробки папір стане твердим і ламатиметься, – пояснює майстриня. – Аби малюнок краще ліг, роблю по краях маленькі надрізи. Коли клей висохне, затушовую краї серветки фарбою і знову залишаю на кілька годин підсохнути. Готовий виріб два-три рази покриваю акриловим лаком, завдяки чому ємкість “не боїться” води. Що важливо, усі матеріали, які використовую у роботі, натуральні, без хімічних добавок, тому в них безпечно зберігати продукти харчування. А взагалі, техніка декупаж має ще й практичну сторону: із будь-якого непотребу можна зробити красиву оригінальну річ. Зі старого фільтра для води, я, наприклад, зробила вазу для квітів.

Марія МАРТИНЮК