Пошуки кохання в Інтернеті загрожують жителькам Рівненщини не лише невдачею, а й змарнілим гаманцем. Адже заморські «принци на білих лімузинах», вони ж інтернет-шахраї, впевнено націлились на гаманці українок-шукачів кавалерів, які реєструються на сайтах знайомств.

Багато українських дівчат вже потрапили на хитрощі галантних кавалерів із-за кордону та перераховували свої кошти на електронні гаманці незнайомців. Інші виявилися обачнішими та просто припинили спілкування із заморським кавалером.

Рівнянка Оксана познайомилася на сайті знайомств із чоловіком, який представився Сергієм Гармашем. Він розповів, що сам родом із України, однак проживає в Італії. Через декілька тижнів переписки Сергій розщедрився Оксані на подарунок. Та пояснив, що за законами Італії вона повинна оплатити його доставку сама.

– Спочатку ми переписувалася на сайті знайомств, а згодом він написав свою електронну адресу і подальша переписка тривала там, – розповіла дівчина. – В одному з листів він попросив, щоб я написала номер мого мобільного, бо він хоче мені зателефонувати, я вислала. Потім сказав, що хоче надіслати подарунок, але за законами Італії я маю оплатити його доставку. Адреса  кур’єрської служби прийшла на мобільний із кодом доступу до моєї віртуальної скриньки. Коли я зайшла на скриньку, там були дані хто відіслав, коли, скільки грамів подарунок, розмір, номер рахунку на який потрібно сплатити 200 гривень та інструкція як це зробити. Про це я одразу розповіла своїй подрузі і та сказала, що вже чула про такі випадки від інших дівчат. І, що це, схоже, звичайнісіньке шахрайство… Подарунок я так і не оплатила. А згодом на цьому ж сайті знайомств познайомилася ще з одним українцем з Італії Євгеном. Його листи були дуже схожі на Сергієві. Невдовзі Євген написав, що хоче надіслати подарунок, який потрібно оплатити мені. Тоді  всі сумніви, що це не шахрайство розвіялися. Коли ж я написала, що ним зацікавилася міліція, то Євген просто видалив свій профайл.

У таку ж ситуацію потрапила й Ірина. Через 2 тижні листування з Євгеном Кириленко з Парижа той захотів представити дівчині подарунок. Ірина вагалася, чи оплачувати його доставку, набрала ім’я коханого у пошуковик – і опинилась на форумі ошуканих шахраями. Як виявилося, коханих у Євгена –  сотні, а листи повторювалися слово в слово.

На відміну від Оксани та Ірини, Тетяна повірила заморському мачо. Подарунка до Дня народження від галантного кавалера з сайту знайомств вона чекає вже третій місяць. Довірлива жінка перерахувала закордонному кавалерові 300 гривень на електронний гаманець, думала, він – справжній подарунок долі. У результаті опинилася ні з чим.
Шукати віртуальних шахраїв – марна справа, кажуть правоохоронці. Адже Інтернет дає змогу перевтілюватися у будь-кого. Андрій з Італії, Сергій із США, Роман з Німеччини, Євген із Франції і цей список можна продовжувати до нескінченності… Насправді за цими вигаданими образами може працювати ціла команда інтернет-шахраїв. Один пише, інший розсилає, а третій забирає гроші.

Розкрити такий злочин надзвичайно складно. Адже, як правило, такі шахраї не відправляють повідомлення із домашньої ІР-адреси, використовують комп’ютери Інтернет-клубів, при чому щоразу інших та можуть реєструвати фіктивні фірми кур’єрської доставки.

Тому в поліції радять шукачам кохання в Інтернеті бути обачними, не вестися на подібні хитрощі, звертати увагу на те, з ким знайомляться, радитися із рідними та близькими перш ніж прийняти якесь рішення або при можливості проконсультуватися з адвокатом.

Натомість лікар- психіатр сімейної консультації Василь Галябар для того, щоб не бути ошуканим ані в реальному, ні у віртуальному світі, радить озброїтися принципом описаним у романі І. Ільфа та Є. Петрова «12 стільців» – «Зранку гроші, ввечері стільці…»

– Тобто, якщо не хочеш щось втратити, то платити за товар, послугу чи подарунок лише по факту отримання, – пояснює він. – Адже шахрайство було, є і буде. Та й охочих швидко і легко збагатитися завжди знайдеться чимало, так само, як і тих, хто потрапить на їхні хитрощі. А віра у дерево, яке дає золоті монети може залишитися лише мрією, адже за все у житті потрібно платити.