Додаткове освітлення облаштують у Рівному на стадіоні «Мототрек». Це необхідно для того, щоб проводити європейські змагання вищих рівнів зі спідвею, у тому числі й чемпіонати світу. Передбачається, що кошти на освітлення стадіону виділять із бюджету міста. Це можливо в разі якщо громадська організація «ТСОУ», у власності якої перебуває стадіон, погодиться на такі поліпшення.

Шляхи вирішення цього питання шукали спільно депутати, керівники профільних управлінь міськради та очільники «ТСОУ» під час виїзного засідання бюджетної комісії міськради.

 

За словами голови комісії Олега Карпяка, їх завданням є напрацювати дорожню карту та організувати партнерську роботу з «ТСОУ», аби вирішити питання освітлення «Мототреку».

– Спідвей у Рівному активно розвивається і ми маємо створити умови, щоб наш стадіон міг приймати європейські, міжнародні змагання найвищих рівнів. Однією із умов цього є необхідне освітлення. Облаштувати його за кошти з міського бюджету можна буде лише за згодою власників стадіону. Для цього необхідно або укласти договір суперфіцію, спільного користування тощо, або ж надати цільову субвенцію із міського бюджету. Так, міський голова доручив нашій комісії вивчити це питання і знайти шляхи його вирішення. А для нас є принциповим завданням підвищити можливість участі нашого закладу у міжнародних змаганнях і дати можливість рівнянам вболівати за наших спортсменів у рідному місті, – зазначив Олег Карпяк.

 

Підтримує таку позицію і керівництво «ТСОУ». Запевняють, що готові йти на зустріч.

Як розповів голова Рівненської обласної організації «ТСОУ» Микола Скиба, 10 років тому вони розглядали варіант реалізації подібного проекту. Наразі готові сприяти, аби він втілився.

Тим часом за словами керівника клубу вболівальників Рівненського спідвею Сергія Головні, є кілька варіантів облаштування освітлення на стадіонах технічних видів спорту.

– Головна умова, аби освітлення становило не менше 1000 люксів на 1 метр квадратний. Є варіант встановлення електроопор висотою 22 метри за межами стадіону з обох боків. На них необхідно розмістити достатньо багато прожекторів. Це практикується на деяких європейських стадіонах. Щоправда, обійдеться дорожче, аніж облаштування освітлення на підтрибунних приміщеннях на стадіоні. Також у деяких країнах, якщо трибуни криті, практикується встановлення сонячних панелей на козирках трибун і освітлення території за рахунок електроенергії, яку вони виробляють. У Рівному це неактуально, – пояснив він.

Так, у результаті обговорень присутні зійшлися на думці, що оптимальним варіантом у Рівному є встановити опори для освітлення на території стадіону. За попередніми підрахунками, це коштуватиме від 3 до 5 мільйонів гривень. Проте, насамперед, потрібно розробити проект, враховуючи всі критерії, необхідні для проведення чемпіонатів Європи та Світу. Вже тоді можна буде говорити про документи, які дозволять виділити кошти з бюджету міста та визначати їх розпорядників.

Так, керівництво громадської організації пообіцяло надати всі необхідні документи зі свого боку, аби від бюджетної комісії можна було підготувати звернення на антимонопольний комітет, який і має дати роз’яснення щодо того, яким чином правильно виділити кошти.

У свою чергу депутати налаштовані розробити проект облаштування освітлення на стадіоні вже цього року.