Якщо дитина не вакцинована від кору – вона не може відвідувати школу. Отож, у Рівному батьки мають вибір – вакцинація чи дистанційне навчання.

Як повідомляють у Рівненській міськради, батьки школярів мають тиждень, аби зробити дітям необхідні щеплення.

Медики переконані: ріст захворюваності стався через велику кількість не вакцинованих дітей і дорослих. Освітяни ж попереджують: не щепленим дітям не можна перебувати в дитячих колективах.

Лікарі закликають усіх не щеплених отримати вакцину. Щоб виробився імунітет роблять два щеплення: в один рік і повторне – в шість. У Рівному чимало дітей отримали лише одну дозу вакцини – таких майже три тисячі, ще 600 не мають жодної.

– У Міністерстві освіти якраз розробляють алгоритм введення в дію дистанційної форми навчання для таких учнів,– повідомила заступник начальника міського управління освіти Катерина Сичик.

До того ж закон забороняє дітям без усіх обов’язкових щеплень відвідувати дитячі заклади: школи, дитсадки. З їхніми батьками упродовж тижня спілкуватимуться, переконуватимуть зробити щеплення. Якщо ж ті відмовляться, то дітям доведеться навчатися вдома.

Нині на Рівненщині найвищий рівень захворюваності на кір в Україні, свідчить статистика. Лише у січні в області цю інфекцію підхопило 1112 осіб, за весь попередній рік було 3002 хворих. У Рівному 2018 року було 762 такі випадки, а за неповний місяць нового року вже зареєстровано 282 хворих,– розповів завідувач відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» Віктор МОРОЗ.– 52% захворілих – діти. Це інфекційне захворювання небезпечне своїми ускладненнями – пневмонією (запалення легень) і енцефалітом (запалення головного мозку). Останнє стало причиною двох летальних випадків, зареєстрованих в області вже цього року. Нині в міській дитячій лікарні перебуває 10-річна дитина з важкою пневмонією після кору.

Між тим у дитячих поліклініках є достатньо бельгійської вакцини від кору. Вона комплексна і забезпечує захист ще й від паротиту і краснухи, практично не викликає складних реакцій.

Захиститися можуть і дорослі, які не хворіли або не впевнені, чи мають необхідні щеплення. До речі, саме у них ця «дитяча» інфекція найчастіше викликає зовсім недитячі ускладнення. Для певних категорій (медики, освітяни, працівники поліції тощо) вакцина безкоштовна. Всі інші теж можуть безкоштовно щепитися, якщо перебували в контакті з хворими. При бажанні вакцину можна придбати в аптечній мережі, вона коштує приблизно 400 грн.

– Алгоритм простий: звертайтеся до свого сімейного лікаря, і він порадить вам, як можна щепитися,– пояснив начальник міського управління охорони здоров’я Віктор Іськів.– Вакцини є достатньо. До того ж раджу зробити щеплення від дифтерії. Адже це дуже небезпечне захворювання з високим відсотком інвалідизації і летальності. Дорослим потрібно робити щеплення від дифтерії раз на 10 років. Обидві вакцини можна отримати в один день.