З іменним автобусом і модним блогером Анною Петровою приїхав у Рівне кандидат в президенти України, міський голова Львову Андрій Садовий. Впродовж дня у політика відбувалися зустрічі з громадою, журналістами та партійцями.

Так, львівський чиновник розповів, як бачить розвиток України, чим в цьому напрямку може бути корисним досвід його рідного міста, в чому потенціал Рівного, чому наша держава на 40 років відстає в розвитку від сусідньої Польщі та як це змінити. Послухати “public talk” політика прийшло чимало рівнян.

За словами Садового, Україна має надзвичайний кадровий потенціал, але як держава відстає від низки країн світу.

– Ми маємо технології – літаки, ракети, судна, але ми їх не виробляємо. У нас унікальна ситуація, коли не працює експортно-кредитна агенція. В будь-якій країні світу якщо ти виробляєш продукцію і експортуєш її за кордон – держава компенсує витрати. А в нас підприємці залишаються один на один із такими проблемами. І часто конкуренція серйозна, бо іноземні компанії заходять на наш ринок, а наші тим часом – закриваються. Тому цю ситуацію потрібно виправляти змінами в податковому, законодавчому полі, – вважає політик.

Також серед проблем, які варто вирішувати в Україні першочергово Садовий називає корупцію. А розвиток країни бачить, серед іншого, й у технологічній модернізації.

Не оминув у своєму виступі політик і вражень від Рівного.

– У вашому місті є надзвичайний людський потенціал, який необхідно розвивати. Так, свого часу навіть хотів переманити від вас кадри, – додав він.

Крім того порадив, аби рівняни створювали власну стратегію міста та популяризували її.

– У Львові ми зробили ставку на туризм, зважаючи на історичну територію. Ми розуміли, що не будемо кращими, наприклад, у хімічній промисловості, але в нас є атмосфера, яка приваблює туристів, а це швидкі гроші. Ми почали працювати з європейськими банками та брати кошти на розвиток інфраструктури. Так, зараз до нас більшість людей приїжджає, аніж їде з міста. І моя порада для вас: потрібно зробити все можливе, аби відновити повноцінну роботу рівненського летовища. Це дозволить поєднати Рівне з іншими куточками України та світу, зробити мобільним і комфортним для того, щоб сюди приїжджали та був вільний доступ до міста, – вважає він.

Не оминув Садовий і теми львівського сміття. Так, на його думку, підпал Грибовицького сміттєзвалища не був випадковим, а те, що галицькі відходи возили по Україні назвав спецоперацією СБУ. Нині ж, за словами міського голови Львова, вони стали на шлях виправлення ситуації зі сміттям, розроблена стратегія поводження із твердими побутовими відходами і перші проекти в цьому напрямку вже реалізовуватимуться невдовзі.

Поділився політик і своїм баченням “ідеального президента”. На його думку, це має бути людина, яка бере на себе відповідальність за все, що відбувається у країні і завжди має бути, грубо кажучи, “крайньою”, а не перекладати свою вину на когось.

Не оминув і особистих тем. Зокрема, розповів, що гордиться своєю красунею-дружиною, з якою у шлюбі вже 17 років і має п’ятеро дітей. Хоча привідкрив секрет, що до того вони були знайомі 7 років і він, як зараз згадує із посмішкою, її добряче вимучив.