Щодня жителі Рівненщини стикаються із низкою зовнішніх факторів, які впливають на їх самопочуття і здоров’я. Одним із таких чинників – радіаційний фон. Яким він є у населених пунктах Рівненської області досліджували спеціалісти. Що з цього вийшло – читайте далі.

За регламентом спостережень, що проводяться структурними підрозділами Рівненського ЦГМ у рамках радіаційного моніторингу приземного шару атмосфери визначаються наступні показники радіаційного забруднення:

–  потужність експозиційної дози гама-випромінювання ( гама-фон)

– сумарна бета-активність атмосферних випадінь.

Спостереження за потужністю експозиційної дози гама-випромінювання проводиться щоденно  о 8 годині зимового та  9 годині літнього часу на спеціально обладнаних місцях метеомайданчиків (АМСЦ Рівне, М Сарни та М Дубно),  та в робочі дні  о 9 годині зимового та 10 годині літнього часу на території радіологічної лабораторії  (м.Рівне) для достовірності отриманих результатів.

У січні місяці 2019 року було проведено 118 замірів ПЕД гама-випромінювання по чотирьох пунктах  спостереження. Мінімальні значення гама-фону по пунктах спостереження, що знаходяться на території Рівненської області становлять 10-11 мкР/год , максимальні знаходяться  в межах– 12-18 мкР/год..

Середні значення потужності експозиційної дози гамма-випромінювання в січні 2019 року по пунктах спостереження, що входять в структуру Рівненського ЦГМ становили  відповідно: АМСЦ Рівне – 15  мкР/год., М Сарни – 11  мкР/год., М Дубно – 12  мкР/год., лабораторія м.Рівне -13  мкР/год.. Середнє  значення  потужності експозиційної дози гамма  –  випромінювання на території Рівненської  області в  січні   2019 року –   13  мкР/год..

Результати досліджень свідчать, що розподіл середньомісячної потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання у січні місяці  поточного року на території Рівненщини не перевищує природного фону, який складає 8–16 мкР/год для території України, та майже в два рази  нижче контрольного рівня радіаційного фону в Україні ( потужності експозиційної дози) який становить – 25  мкР/год.

Росту величини експозиційної дози гама-випромінювання по пунктах спостереження за контрольований період, у порівняні з груднем 2018 року та січнем  2018 року, не встановлено.

Наведені дані свідчать про те, що радіаційний  фон  практично  на  всій  території  області  є  сталим  та  знаходиться  в межах  доаварійних  рівнів,  обумовлених  головним  чином  природними  радіоактивними  ізотопами  та  космічним  випромінюванням.

У січні місяці   2019  року  радіологічною лабораторією Рівненського ЦГМ проводився радіометричний аналіз проб атмосферних  випадінь  по 19 пунктах спостереження 9-ти західних областей України, два з яких знаходиться в межах Рівненської області – М Сарни та АМСЦ Рівне. За звітний період було проаналізовано 32  проби атмосферних випадінь з двох пунктів спостереження на території області. Експозиція кожної з планшетних проб складає 48 годин і відповідно в часовому проміжку охоплює в цілому весь місяць.

Сумарна бета-активність атмосферних випадінь  в січні 2019 року складала в середньому по Рівненській області – 1,9 Бк/м2/за добу. Мінімальні разові значення коливалися в межах 1,2-1,3 Бк/м2/за добу, а максимальні 2,5-2,8 Бк/м2/за добу.

За контрольований період різких коливань величини сумарної бета-активності не спостерігалось. Максимальні значення відрізняються від середньомісячних у 1,3-1,5 рази.

За даними лабораторних спостережень радіаційна обстановка на контрольованій території  у січні 2019 року була стабільною і не зазнала змін у порівняні з попереднім звітним періодом.