Кожен день має свою історію, сповнений цікавими фактами та подіями, які відбувалися у різні роки. Чим запам’яталося 1 травня в історії України та світу – пропонуємо дізнатися рівнянам у нашій добірці цікавих фактів.

Прикмети дня 

1 травня відзначається день святого Косми, єпископа Халкідонського. З цього дня вже можна висаджувати різні овочі. У давнину з цього приводу говорили: “Сій моркву і буряк на Кузьму”. У минулі часи вважалось, що якщо початок травня теплий, то в кінці обов’язково буде холодно, і навпаки. Це час ранніх гроз. На початку травня цвіте в’яз, агруз, зеленіє чорна смородина.

Цей день в історії

1707 — Англія, Уельс та Шотландія об’єднані в одну державу, Велику Британію
1851 — у Лондоні, в Кришталевому палаці відбулось відкриття першої Всесвітньої виставки, присвяченої досягненням техніки і культури
1886 — у Чикаго пройшла масова демонстрація робітників, котра була атакована поліцією. Організатори мітингу були заарештовані і засуджені. У липні 1889 року на Паризькому конгресі 2-го Інтернаціоналу за пропозицією Карла Каутського 1 травня в пам’ять про ці події проголошено міжнародним революційним святом трудящих
1948 — проголошено створення Народно-Демократичної Республіки Корея
1966 — студент Георгій Москаленко і робітник Віктор Кукса вночі встановили на даху головного корпусу Київського інституту народного господарства український національний прапор.

Цього дня народилися

1218 — Рудольф I, германський король, перший з династії Габсбургів
1885 — Микола Кащенко, український біолог
1945 — Василь Зінкевич, український співак.