Вероніці з Рівного було всього два місяці, коли її життя ледь не забрав кашлюк, хвороба особливо небезпечна для немовлят.

У дитини не було першого щеплення, яке могло б захистити її від хвороби. Її мама Наталя, як і більшість батьків, спершу не думала, що невеликий кашель і підвищена температура є приводом для занепокоєння.

Все виглядало, як легке ГРВІ: нежить, легке покашлювання, температура в межах 37-37,5. Лікарі спершу теж були впевнені, що це звичайна застуда.

Проте з кожним днем кашель ставав усе сильнішим. Спершу Наталі та її чоловікові поставили діагноз бронхіт, призначили антибіотики. Але після декількох днів лікування стало зрозуміло – ліки не допомагають, дитині стає все гірше.

Вероніка задихалася, а її обличчя ставало червоним і синіло під час нападів кашлю. Однієї ночі кашель посилився настільки, що дихання зупинилося на кілька секунд – батьки побачили, як їхня маленька донечка буквально бореться за життя.

Не гаючи часу, вони вночі вирушили до лікарні, де дитину одразу поклали до відділення інтенсивної терапії. Лікарі безупинно відсмоктували слиз, який накопичувався під час нападів, щоб підтримати її дихання. Протягом перших кількох ночей у реанімації Вероніка переживала до восьми нападів кашлю за ніч, кожен з яких міг стати фатальним. Кожен день Наталя і її чоловік з острахом слідкували за станом доньки, адже прогноз був невтішним – лікарі попередили, що кашлюк забирає життя немовлят.

Щоб уникнути подібної трагедії, Наталя звертається до всіх батьків із закликом: «Не грайте зі здоров’ям дітей». Кашлюк – надзвичайно небезпечна хвороба для малюків, і єдиним дієвим захистом є вакцинація. Пів року родина жила в ізоляції, дотримуючись усіх заходів обережності, щоб захистити Вероніку, яка ще довго продовжувала кашляти навіть після одужання. Лише коли їй виповнилося шість місяців, батьки змогли зробити перше щеплення, і це дало їм надію, що таких страшних нападів більше не буде.