Єдине в Україні комунальне підприємство, яке може розподіляти електричну енергію місцевими електромережами, знаходиться у місті Вараш. Відповідну ліцензцію воно отримало від НКРЕКП. А заснували його, бо виникло нагальне питання зі створення спеціалізованої енергетичної установи для потреб міста. Як вдалося створити підприємство “Міські електричні мережі” – його керівник Станіслав Решетицький розповів в інтерв’ю.

– Пане Станіславе, чому створювалося таке підприємство?

-У 2003 році виникло нагальне питання зі створення спеціалізованого енергетичного підприємства для потреб міста. Так, мене призначили його керівником. На першому етапі основним завданням було – отримати ліцензію у Національній комісії регулювання електроенергетики. Далі створили оперативно-диспетчерську групу для керування мережею та набрали кадри. Впродовж 9-ти місяців отримали ліцензію в НКРЕ на передачу електричної енергії. Наступним етапом стало створення штатних підрозділів підприємства.

– Як розпачили роботу?

– З 2003 року разом із ініціативною групою, у яку ввійшло троє людей почали створювати підприємство. 14 жовтня ми почали працювати з чистого листа. У нас не було нічого. Спочатку нас не розуміли наші партнери, але ми мали потужну підтримку міської ради та обласної адміністрації. Це був унікальний проект для області. Спочатку заробітна плата була низькою і до нас не хотіли йти спеціалісти. Я зробив ставку на випускників місцевого ПТУ, почав працевлаштовувати молодь, а нині воно висококласні професіонали. Тікучості кадрів у нас немає, люди залишаються надовго. Кожного року ми намагалися підвищувати заробітну плату. Зараз ми є єдиними комунальним підприємством в Україні ліцензіатами НКРЕКП, на розподілення електричної енергії місцевими електромережами. За період існування підприємства, провели модернізацію мереж на суму більше 15млн.грн, виконали капітальний ремонт силових трансформаторів замінили олійний вимикач 110кВ на елегзовий. Також запровадили автоматизовану систему диспетчерського технологічного керування електричними мережами. Це дає змогу дистанційно керувати процесами. А з 2009 до 2016 року, крім основної діяльності, підприємство обслуговувало мережі вуличного освітлення у Вараші.

– Скільки людей наразі працює?

– Колектив складається із 90 людей. Наші структурні підрозділи  – бригада по ремонту кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, оперативно-диспетчерська група, ЕТЛ, транспортне господарство. Нині підприємство активно розвивається, щороку  в нове обладнання вкладається до 2,5 мільйонів гривень. Також у нас працює чотири учасники АТО.

– Яким Ви мрієте бачити місто Вараш?

– Хочу бачити Вараш європейським містом. Основними проблемами є дороги – це хвороба для всіх міст. Хочеться, щоб була стабільність у всьому. На мій погляд, всім жителям міста необхідно з повагою відноситися до роботи комунальників, які практично на власній ініціативі прагнуть зробити його кращим. Вірю, що підростаюче покоління дбайливіше ставитиметься до того, що створено в місті і прагнутиме зробити це ще кращим. Мрію, щоб кожен розумів, що місто, у якому ти живеш, має бути комфортним, чистим та гарним.

Ольга ПІХУН